Cum alegi o tastatură și un mouse de gaming

cum alegi tastatură mouse pentru gaming
Foto: Tomasz_Mikolajczyk / pixabay.com

Atunci când te decizi să investești într-o tastatură și un mouse de gaming e bine să analizezi cu atenție opțiunile existente pe piață având în minte anumite criterii.

Iată un scurt ghid care te va ajuta să cumperi o tastatura de gaming și un mouse pentru gaming de calitate, care nu vor fi o sursă de surprize neplăcute pentru tine.

Cum alegi o tastatură de gaming

O tastatură gaming ar trebui, în primul rând, să nu fie una wireless. Alege o tastatură care are cablu (interfață USB) prin care se conectează la calculator. O tastatură conectată prin cablu este cea mai bună opțiune deoarece în acest fel nu pierzi semnalul. În cazul tastaturilor wireless poți să mai ai pauze, ceea ce nu este de dorit, mai ales că un gamer trebuie să aibă reacții rapide.

În al doilea rând, tastatura trebuie să fie foarte rezistentă. De aceea, atunci când alegi una, alege o tastatură care are o carcasă metalică rezistentă. Pe piață există inclusiv tastaturi de gaming ce au carcase confecționate din aluminiu de gradul celui folosit la construirea aeronavelor.

Apoi, un alt aspect pe care e bine să îl cauți la o tastatură pe care o vei folosi la jocuri pe calculator este ca fiecare tastă să fie controlată de câte un switch – astfel sunt asigurați timpi foarte mici de răspuns.

De asemenea, dacă intenționezi să te joci noaptea sau atunci când în cameră nu prea este lumină, este foarte important ca tastatura să aibă taste iluminate. Unele tastaturi au tastele iluminate în aceeași culoare, în vreme ce altele folosesc simultan mai multe culori. Există și tastaturi care le oferă gamerilor posibilitatea de a alege dintre mai multe tipuri de iluminare a tastaturii.

Merită menționat și faptul că pe piață există tastaturi ce au un suport integrat în tastatură, acoperit cu cauciuc, și care poate să țină tableta sau telefonul într-un unghi perfect pentru a fi vizionat.

Cum alegi un mouse pentru gaming

În ceea ce privește alegerea unui mouse pentru gaming, esențială este rezoluția, care se măsoară în DPI (dots per inch). Cu cât un mouse de gaming are o rezoluție mai bună, cu atât numărul de DPI va fi mai mare.

Dacă un mouse are un DPI mic, atunci în momentul în care îl miști, mișcarea va fi sacadată, cursorul sărind dintr-un loc în altul. Cu cât mouseul are mai mulți DPI, cu atât mișcarea este mai lină, cursorul alunecând ușor dintr-un punct în altul.

Cele mai multe mouseuri pentru gaming de pe piață le oferă utilizatorilor posibilitatea de a seta DPI-ul la diferite valori, în funcție de nevoi (de pildă, de la 500 DPI la 4.000 DPI). Ideea este ca DPI-ul să fie setat în funcție de joc: nu vrei să îl setezi mereu la maximum deoarece e posibil ca de la o anumită valoare în sus tu să miști mouseul foarte puțin, iar pe ecran mișcarea să fie foarte mare. Cu alte cuvinte, uneori nu vrei ca mouseul să fie atât de sensibil și să se miște prea mult la orice mișcare.

În plus, trebuie să ai în vedere dacă placa ta grafică și procesorul calculatorului sunt suficient de puternice pentru a suporta un DPI foarte mare. Așadar, e important să verifici dacă mouseul pe care ți-l dorești e compatibil cu restul componentelor.

După ce te-ai asigurat că mouseul pe care vrei să îl cumperi are DPI-ul dorit, gândește-te și la design. Ai nevoie de un design ergonomic, de un mouse pe care să îl simți perfect așezat în mâna ta. Un design ergonomic va reduce semnificativ durerile de încheieturi după utilizări lungi de timp.

Foarte important este și ca mouseul să aibă foarte multe butoane. De exemplu, poți cumpăra un mouse pentru gaming cu 6 – 7 butoane. Acest lucru e esențial deoarece pe mouse poți seta tastele pe care le folosești mai des (CTRL, ALT etc) pentru a realiza diferite acțiuni în joc. În acest fel îți va fi mult mai ușor să te joci: în loc să cauți tasta necesară, o vei avea mereu la îndemână pe mouse.

Legat de rotița pentru scroll, ar trebui ca aceasta să fie învelită în silicon sau într-un alt material care să prevină alunecarea. Verifică și numărul de click-uri la care e garantată rotița de scroll. Unele dintre ele sunt garantate la milioane de click-uri.

Și, precum în cazul tastaturii, alege neapărat un mouse ce are cablu – doar așa vei avea parte de reacțiile rapide pe care ți le dorești. Altfel, riști să fii uneori în întârziere din cauza wi-fi – ului.

Foto: Tomasz_Mikolajczyk / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.