Tăriceanu și-a dat demisia din funcția de șef al Senatului

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu
FOTO: senat.ro

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului. Printre cei care își doresc postului lui Tăriceanu se numără mai mulți senatori PSD printre care Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga, Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc.

În acest moment, PSD are în Senat 68 de parlamentari și ar mai avea nevoie de unul singur pentru a asigura majoritatea. PNL și USR au 38 de voturi, ALDE – 12, Pro România – 3, UDMR – 9, iar PMP – 5.

Președintele Senatului este ales de majoritatea senatorilor prin vot secret cu buletine. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, încă de săptămâna trecută, odată cu retragerea ALDE de la guvernare, că îşi va depune demisia din funcţia de preşedinte al Senatului la începutul sesiunii.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, afirmat sâmbătă la Mamaia că, după ce Călin Popescu-Tăriceanu îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, unul dintre vicepreşedinţii social-democraţi ai acestui for ar putea asigura interimatul. Ea a infirmat varianta potrivit căreia ar fi discutat cu liderul grupului ALDE, Daniel Zamfir, să preia preşedinţia Senatului şi să treacă la PSD.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.