Tăriceanu: ”Abuzul în serviciu este o moștenire stalinistă”

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu
FOTO: senat.ro

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul partidului ALDE, crede că abuzul în serviciu este o moștenire comunistă și că blochează absorbția fondurilor europene.

Faimos pentru declarațiile sale controversate, Tăriceanu este în prima linie de asalt asupra Justiției de ani buni. Iată ce a declarat astăzi liderul ALDE.

”Eu cred că ar trebui să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european. Am discutat cu reprezentanţii unor mari ţări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal”, a spus Tăriceanu.

”La noi este moştenirea comunistă, vedeţi că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulţi nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru că aceste prevederi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice de eliminare a unora care sunt incomozi. La fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă”, a comentat liderul ALDE, citat de Hotnews.

Tăriceanu: ”Funcționarii au familie, grija propriei libertăți”

Al doilea om în stat crede că funcționarii români sunt atât de îngroziți de abuzul în serviciu încât nu mai semnează documente.

”România stă prost la absorbţia fondurilor europene, stă prost la cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru că funcţionarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toţi grija familiei, grija locului de muncă şi în final a propriei libertăţi şi nu vor să se mai angajeze în nici un fel. Dacă vrem să stăm pe loc şi după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menţinem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul şi nu o face sistemul juridic”, a mai spus Tăriceanu.

Declarațiile vin la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a criticat performanțele României în ceea ce privește absorbția fondurilor europene.

”În contextul în care ne pregătim pentru a negocia următorul exercițiu financiar, este natural să începem cu o analiză a perioadei în care ne aflăm acum, și aici lucrurile nu stau bine. Avem nerealizări majore la capitolul fonduri europene și voi face, în zilele următoare, o declarație pe această temă, fiindcă altfel se pare că doar se scriu scrisori și nu se rezolvă problema. Eu îmi doresc ca România să atragă fonduri europene, fiindcă acestea sunt necesare pentru dezvoltarea noastră”, a spus Iohannis, la Sofia.

Călin Popescu Tăriceanu despre lupta anticorupție: „Nu e un demers natural”