Țări comuniste astăzi. Câți oameni trăiesc și acum în comunism

țări comuniste astăzi

China este singura putere mondială comunistă. Foto: Pixabay

Au trecut mai bine de 30 de ani de la dispariția comunismului din România, însă în alte părți ale lumii, acest sistem încă este la putere. Iată care sunt ultimele țări comuniste astăzi.

Comunismul este atât un sistem politic, cât și unul economic. Partidele comuniste dețin controlul absolut asupra guvernării. În multe dintre cele cinci țări comuniste de astăzi, proprietatea privată a început să fie recunoscută, însă alte libertăți sunt încă limitate.

În total, mai mult de 1,5 miliarde de oameni trăiesc sub conducerea partidelor comuniste.

Țări comuniste astăzi

  1. China

Cea mai mare dintre cele cinci țări comuniste care mai există astăzi este China.

Istoria Republicii Populare Chineze începe în 1949, când Mao Zedong a preluat controlul țării. În ciuda ideologiei comuniste, chinezii au făcut numeroase reforme economice în ultimii ani.

În China există și alte partide în afara de cel comunist, iar alegerile sunt libere. Chiar și așa, opoziția este minoră, Partidul Comunist Chinez având control deplin asupra tuturor numirilor politice.

În 2004, constituția țării a fost modificată astfel încât să fie recunoscută proprietatea privată.

2. Coreea de Nord

Republica Populară Democrată Coreeană este poate ”cea mai comunistă țară” din această listă. Apariția acestei țări este rezultatul Războiului Coreean. În Al Doilea Război Mondial, peninsula coreeană a fost ocupată de japonezi, iar apoi a fost despărțită în nordul controlat de sovietici și sudul ocupat de americani.

Coreea de Nord a devenit un stat comunist în 1948, când Coreea de Sud și-a declarat independența. Susținut de ruși, Kim Ir-sen, bunicul actualului lider de la Phenian, Kim Jong-un, a fost primul conducător al noului stat comunist.

Interesant este că guvernul nord-coreean nu se consideră comunist, propunând o ideologie separată – juche, care înseamnă încredere în sine.

Doctrina a fost introdusă la mijlocul anilor ’50 și se bazează pe divinizarea liderului suprem, care este întruchiparea umană a naționalismului coreean. Juche a devenit politică oficială de stat în anii ’70 și a fost continuată atât de Kim Jong-il, care i-a succedat tatălui său în 1994, dar și de Kim Jong-un, care a devenit liderul nord-coreenilor în 2011.

În prezent, în Constituția Coreei de Nord nu există nicio referire la idealuirle Marxist-Leniniste și cuvântul comunism nu este menționat nici măcar o singură dată.

Țări comuniste astăzi

3. Vietnam

Vitenamul a fost despărțit în urma unei conferințe din 1954, în urma Primului Război din Indochina. Cu toate că partiția trebuia să fie temporară, Vietnamul de Nord a devenit comunist, fiind susținut de URSS, în timp ce Vietnamul de Sud a intrat în sfera de influență a SUA.

După un război care a durat două decenii, Vietnamul a fost unificat, iar în 1976 a devenit o țară comunistă. La fel ca aproape toate celelalte state comuniste, Vietnamul și-a relaxat politicile financiare și chiar a împrumutat unele concepte capitaliste.

4. Laos

Republica Populară Democrată Laos a devenit o țară comunistă în 1975, în urma unei revoluții susținute de nord-vietnamezi și Uniunea Sovietică. Înainte de venirea comuniștilor, țara asiatică era o monarhie.

În prezent, Laos este condusă în mare parte de generali de armată care susțin un sistem politic cu un partid unic, bazat pe idealurile Marxiste. În 1988, proprietatea privată a devenit legală în Laos, iar țara s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului în 2013.

5. Cuba

Revoluția din 1959 a dus la preluarea conducerii țării de către Fidel Castro. În 1961, Cuba a devenit o țară comunistă și a început să aibă relații strânse cu Uniunea Sovietică. Pe de altă parte, Statele Unite, aflate la doar câteva zeci de kilometri depărtare, a impus un embargou financiar Cubei.

După prăbușirea URSS-ului, Cuba a început să aibă relații comerciale cu China, Bolivia și Venezuela.

În prezent, Cuba este condusă de Raul Castro, fratele lui Fidel, care a murit în 2016. Sub președintele Barack Obama, relațiile dintre Cuba și SUA s-au relaxat, însă Donald Trump a anulat multe dintre hotărârile luate de predecesorul său.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version