Țarcul lebedelor, micul spectacol de iarnă „regizat” de doi pensionari din Sâmbăta de Sus

Vara, pe lacul care înconjoară Cetatea Făgărașului sunt 15 lebede, 13 albe și două negre. Până în urmă cu câțiva ani, pe timpul iernii, lebedele erau ținute în aer liber, într-un bazin al Primăriei. Însă, din cauza frigului o parte au murit, potrivit Digi24.

Și pentru că primăria nu a avut unde să le adăpostească, salvarea lebedelor în anotimpul rece a venit de la o familie de pensionari, Ioan și Livia Vuțu.

Este al doilea an în care cele 15 lebede de la Cetatea Făgărașului sunt adăpostite în curtea pensionarilor din comuna Sâmbata de Sus.

„Le oferim adăpost, apă, avem apă, vine pârâul prin grădină și le dăm drumul în grădină, le dăm apă, când le e frig le băgăm înapoi la adăpost, le scoatem iară. Vedem de ele, boabe le punem cât trebuie”, a povestit Ioan Vuțu pentru reporterii Digi24.

Prezența lebedelor pe lacul care înconjoară Cetatea Făgărașului face parte dintr-un proce de reconstituire istorică. Potrivit unor documente, în secolul al XVII-lea ar fi existat șase lebede pe care le îngrijea Doamna Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazu.