Țara europeană cu mai mulți porci decât oameni

În Spania trăiesc peste 50 de milioane de porci. Foto: Pixabay

În timp ce în România sunt sacrificați ”en masse”, din cauza pestei porcine africane, populația porcilor a depășit-o pentru prima oară pe cea a oamenilor în Spania.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului din Spania, în această țară trăiesc acum 50 de milioane de porci și doar 46,5 milioane de oameni. Numărul porcinelor a crescut cu 9 milioane din 2013. Industria cărnii de porc din Spania a generat peste 6 miliarde de euro anul trecut, când au fost produse peste 4 milioane de tone de produse din porc.

Populația porcinelor, aflată într-o continuă creștere, și nu doar în Spania, face ca animalele domestice să fie pe locul 4 în topul sectoarelor generatoare de emisii ale gazelor de seră, după transporturi, producerea de energie electrică și industrie.

Creșterea porcilor necesită o cantitate mare de apă într-o țară afectată frecvent de secetă. Fiecare porc consumă 15 litri de apă pe zi. Astfel, întreaga industrie folosește mai multă apă decât orașele Zaragoza, Sevilla și Alicante la un loc.

Porcul, simbol al Spaniei

Chiar și așa, nu totul este roz când e vorba de industria cărnii de porc. Multe dintre produsele tradiționale spaniole, precum jamon iberico de bellota, nu sunt preparate întocmai cum ar trebui, fiind un proces lent, iar cererea mare ar depăși cu mult oferta.

Mai mult, multe abatoare s-au confruntate cu greve din cauza condițiilor precare de muncă. Mulți lucrători au fost angajați recent din rândul imigranților.

Spaniolii consumă peste 21 de kilograme de carne de porc în fiecare an. Este o tradiție locală foarte veche, chiar și istoricii romani precizând cât de apreciată era șunca iberică. Odată cu cucerirea musulmană a peninsulei, porcul a devenit un simbol al rezistenței creștine. În timpul Inchiziției, mâncarea cărnii de porc era un test de credință pentru evreii și musulmanii care erau convertiți, de cele mai multe ori cu forța, la creștinism.