Țara din UE în care jumătate din polițiștii de la Rutieră sunt anchetați pentru fapte de corupție

Foto: Wikimedia Commons

Poliția malteză a anunțat că anchetează 30 din cei aproximativ 50 de angajați ai serviciului rutier, într-un caz de fals și uz de fals.

Potrivit Reuters, agenții de la Rutieră sunt acuzați că au cerut, în fals, plata a sute de ore suplimentare în ultimii ani.

Alți agenți sunt acuzați că își alimentau mașinile personale cu carburanți plătiți de departament. Corupția pare să aibă rădăcini adânci în departamentul de poliție maltez.

Cu toate că în locul celor 30 de agenți reținuți au fost aduși suplinitori, pe străzile Maltei sunt mai puțini polițiști.

Premierul statului insular nu este, însă, îngrijorat: ”Avem o poliție funcțională”, a spus Robert Abela pentru agenția Reuters, adăugând: ”Vom ajunge la acțiuni disciplinare sau trimiteri în instanță doar dacă va fi cazul”.

Malta, cea mai mică țară din Uniunea Europeană, se confruntă cu multe acuzații de corupție în ultima vreme, în scandaluri fiind implicați atât înalți funcționari ai statului, cât și importanți afaceriști locali.

Poliția malteză a schimbat mai mulți șefi, după asasinarea jurnalistei Caruana Galizia, în 2017. Unul dintre foștii comisari-șefi ai forțelor de ordine malteze e acuzat că a încercat să mușamalizeze cazul, fiind un apropiat al unui om de afaceri acuzat de complicitate în uciderea jurnalistei.