FOTO: taxrebate.org.uk

Un studiu realizat de Institute for Evaluation of Labour Market and Education Policy din Suedia arată că salariul poate fi fatal și asta pentru că în ziua în care îl primesc, oamenii au o activitate mai intensă.

Cu toții ne bucurăm când primim banii de salariu, doar că la fel de bine cunoaștem și expresia: “cum vin, așa se duc”, care este rezumatul dezamăgirii față de finanțele insuficiente pentru majoritatea salariaților.

Studiul a fost realizat pe angajații din sectorul public al Suediei, adică o cincime din forța de muncă a țării. Iar autorii lucrării au descoperit o creștere de 23% a șanselor acestor angajați de a muri în ziua de plată, scrie The Economist.

Dacă modelul este extins la nivelul întregii forțe de muncă, plata salariului chiar ucide aproape 100 de suedezi pe an.

Lucrurile sunt simple, cred cercetătorii care au mai realizat studii anterior pe acest subiect: în ziua de salariu, angajații beau mai mult alcool și devin “high”. Doar că studiul recent arată că în ziua de plată, decesele suplimentare apar din cauza problemelor cardiace (o creștere cu 70% a mortalității) și accidentelor vasculare cerebrale (o creștere cu 120%).

Aceste cauze au fost mai întâlnite în rândul celor care câștigă sub medie, iar, în funcție de vârstă, cea mai mare rată în rândul tinerilor: în intervalul 16- 35 de ani, creșterea mortalității este de 125%; la 50 de ani, o creștere de numai 29%.

Unde mai pui că în ziua de salariu, comercianții huzuresc: atunci se cheltuiește mai mult, iar asta înseamnă o activitate mai intensă a oamenilor și, prin urmare, și un risc mai crescut de accidente.

Recomandările editorilor GreatNews: