Țara cu cele mai multe mașini electrice ar putea găzdui o fabrică Tesla

Tesla Model 3 FOTO: Tesla
Tesla Model 3 FOTO: Tesla

Reprezentanții Tesla au început negocierile cu guvernul chinez pentru construirea unei fabrici în Shanghai. Acesta ar putea fi primul acord pe care l-ar obține un producător străin de autovehicule.

China vrea să reducă în următorii ani numărul de mașini pe benzină și diesel și să încurajeze tot mai mult numărul autovehiculelor electrice. De altfel, e țara unde se vând cele mai multe autovehicule electrice la nivel mondial și Executivul implementează numeroase politici pentru consolidarea utilizării acestora.

Anul trecut, vânzările de autovehicule electrice și hibrid au crescut cu 53%, depășind jumătate de milion de unități, dublu față de Europa (cu 221.000) și aproape cvadruplu comparativ cu Statele Unite (cu 157.000).

General Motors a lansat, în luna august, o mașină electrică care se va vinde cu doar 5.300 de dolari în China. Mașina costa inițial 14.000 de dolari, însă s-a ieftinit după ce General Motors a primit mai multe subvenții guvernamentale și locale pentru reducerea emisiilor gazelor de seră.

Cel mai mare succes pe care l-a avut o mașină electrică este înregistrat de Model 3, de la Tesla. Compania americană are 455.000 de comenzi. Inițial au fost 518.000, însă mulți au renunțat pentru că ar fi trebuit să aștepte livrarea chiar și spre sfârșitul lui 2019.

Țara europeană în care se cumpără cele mai multe mașini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.

În prezent, printre cele mai ieftine mașini electrice de pe piață sunt modelele Nissan Leaf și Hyundai Ioniq Electric. Acestea costă în jur de 26.000 de euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.