Țara care produce atât de multă energie solară încât o oferă gratuit

panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice. Foto: brinkhausmakelaardij.nl

O țară din America de Sud a ajuns să ofere gratis energie solară pentru populație, după ce a investit masiv în acest sector.

Anul trecut, în anumite regiuni din Chile, factura la curent a fost nulă timp de 192 de zile. Până în luna aprilie a anului curent, chilienii nu au plătit niciun ban pe energie în 113 zile.

Cu toate că este o situație excelentă pentru consumatări, companiile care produc energie electrică nu mai obțin venituri pentru dezvoltarea unor noi facilități, scrie The Independent.

Creșterea cererii de energie electrică, provocată în special de producția minieră, a dus la ridicarea a 29 de ferme solare, iar alte 15 sunt în plan.

Cum mineritul a început să stagneze în Chile, prețurile la energie scad dramatic, iar cum unele regiuni nu dispun de o rețea de distribuție a energiei, surplusul este oferit gratuit.

”Investitorii pierd bani. Creșterea a fost făcută dezorganizat. Nu poți avea atât de mulți dezvoltatori într-un singur loc”, a spus Rafael Mateo, directorul unei companii care a investit deja 343 de milioane de dolari într-o fermă solară care produce 247 de megawați.

Chilienii speră să rezolve problema cât de curând, iar până în 2017 au anunțat că vor finaliza o linie de transmisie a energiei care va avea o lungime de 3.000 de kilometri.

Producția de energie solară a statului sud-american a crescut de patru ori, până la 770 de megawați, în ultimii trei ani. Majoritatea centralelor sunt situate în regiunea Atacama, unde se află și minele de cupru. În acest an, în Chile vor mai fi construite ferme solare care să producă aproape 1,4 gigawați.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.