Țara care a interzis cuvântul „coronavirus”

turkmenistan
Türkmenabat. Foto: Dawid / Wikimedia Commons

Turkmenistanul, republica autoritară din Asia Centrală, a interzis cuvântul „coronavirus”, anunță Organizația „Reporteri fără frontiere”.

Prin această măsură de a scoate practic din vocabular cuvântul „coronavirus”, guvernul represiv din Turkmenistan vrea să suprime orice informație despre pandemia care a cuprins întreaga planetă.

Organizația „Reporteri fără frontiere” consideră că, acționând astfel, guvernul își pune în pericol propriii cetățeni.

Mass-media, care erau oricum controlate de stat, nu mai au voie să folosească acest cuvânt. Mai mult, termenul „coronavirus” a fost scos chiar și din broșurile informative distribuite în școli, spitale și la locurile de muncă, scrie publicația „Turkmenistan Chronicle”, una dintre puținele surse de știri independente din țară, dar al cărei site este blocat în interiorul Turkmenistanului.

Potrivit jurnaliștilor de la Radio Azatlyk și de la Radio Europa Liberă, oamenii care folosesc măști pe stradă pentru a se proteja de virus sau cei care vorbesc despre coronavirus în spațiul public, pe stradă, în stațiile de autobuz sau în magazine pot fi arestați.

Potrivit autorităților din această țară, în Turkmenistan nu a fost înregistrat, până acum, niciun caz de coronavirus.

În vreme ce Turkmenistanul a interzis cuvântul „coronavirus”, Thailanda a anunțat că cei care glumesc pe seama coronavirusului de 1 Aprilie, susținând că sunt bolnavi deși sunt sănătoși, vor fi pedepsiți.

„Este ilegal să te prefaci că ai COVID-19 de 1 Aprilie”, a anunțat guvernul thailandez pe Twitter, potrivit Radio France International.

Cei care nu respectă această lege pot primi până la 5 ani de închisoare.

Foto: Dawid / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.