Tânăr împușcat cu gloanțe de cauciuc în stomac și în picioare la protestul de vineri

Un tânăr de 26 de ani a venit luni, 13 august, la Parchetul Militar Bucureşti, pentru a depune o plângere penală împotriva jandarmilor, pe care îi acuză că l-au împuşcat cu gloanţe de cauciuc la mitingul din Piaţa Victoriei din data de 10 august.

„Am fost în faţă, am stat jos. Nu scandam. La aproximativ o jumătate de oră, au intrat jandarmii în noi. Ştiu doar că am fost împuşcat şi nu am mai fost conştient. Am fost împuşcat cu gloanţe de cauciuc în stomac şi în picioare. Nu ne-au avertizat. Au intrat direct şi ne-au călcat în picioare. Toată lumea stătea jos. Erau oameni în vârstă şi copii”, a povestit el pentru agenția Agerpres.ro.

„Imediat m-au luat la Urgenţă, după ce am fost pansat la salvare, am fost dus la Elias. Am scos un certificat medico-legal (…) Noi nu am făcut nimic. Nu mi se pare normal. Noi nu am făcut nimic greşit. Cred că ei aveau în cap de două săptămâni să facă asta. Nu înţeleg de ce (…) Am muncit doi ani de zile în străinătate. Am venit să stau cu familia. Am crezut că o să se schimbe totul, dar văd că nu se poate”, a mai declarat Cristian.

Jandarmeria, anchetată de procurorii militari

Procurorii militari au început astăzi cercetările in rem pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă și neglijență în serviciu în cazul intervenției jandarmilor din timpul protestului de vineri din Piața Victoriei.

Persoanele rănite în timpul intervenției jandarmilor sunt chemate la sediul Parchetului Militar. Până acum, 33 de persoane au solicitat certificate medico-legale și au depus plângeri împotriva jandarmilor. Toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Jandarmeria va fi cercetată și pentru neglijență în serviciu, în cazul celor doi jandarmi care au fost lăsați în urmă de colegii lor. Arma jandarmeriței care a fost agresată de mulțimea furioasă nu a fost încă găsită.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.