Sute de români vor să devină astronauți la Agenția Spațială Europeană. Ce salariu se oferă

FOTO: WikiImages/Pixabay.com
FOTO: WikiImages/Pixabay.com

199 de bărbați și 56 de femei cu naționalitate română și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA). Este pentru prima dată în ultimii 11 ani când ESA face o selecție pentru astronauți. În total, din toată Europa, s-au înscris 22.000 de candidați.

ESA a decis să accepte și un număr de candidați cu un anumit grad limitat de dizabilități fizice. Zece dintre românii care și-au exprimat interresul, respectiv opt bărbați și două femei, s-au înscris la această categorie.

Vor fi selectați doar 10 persoane pentru posturi de astronaut. De asemenea, va fi un număr similar de posturi pentru astronauți de rezervă și încă 40 care se vor putea califica pe o listă suplimentară pentru o misiune viitoare.

Potrivit schemei de salarizare, venitul de bază al unui astronaut ESA, folosită ca și în cazul înalților funcționari UE sau NATO și poate ajunge la circa 100.000 de euro pe an.

Vor fi mai multe etape de evaluare. După evaluarea actelor și situației medicale, vor urma testă propriu-zise la centrul ESA din Koln, Germania.

Faza 1 de testare va presupune testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate.

Faza 2 de testare va consta din testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice.

Faza 3 de testare urmărește abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Vor urma apoi două „runde de interviu”: În cadrul primei runde, candidații vor fi testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda a doua reprezintă etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu directorul general al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.