Sute de radare și camere video vor fi instalate pe marginea șoselelor din România

FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com
FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com

Guvernul României a pregătit o strategie prin care să crească siguranța pe șosele. România este în continuare pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul oamenilor care și-au pierdut viața în urma unor accidente rutiere.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în țara noastră s-au înregistrat, în 2021, 93 de accidente rutiere la un milion de locuitori.

Pe următoarele locuri sunt Bulgaria (81 de accidente la un milion de locuitori), Letonia (78 de accidente) și Croația (72). La polul opus se află Norvegia (16 accidente) și Suedia (18 accidente).

Există și costuri semnificative pentru accidente rutiere. Potrivit calculelor, 2% din PIB reprezintă pagubele produse de accidente rutiere.

Guvernul își propune să pună în aplicare „Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2022-2030”, prin care să reducă numărul de accidente la jumătate.

În următorii opt ani, Guvernul va introduce un sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video, 1.000 de limitatoare pentru viteză, dar și un rating de siguranță pentru șosele, adică acel mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc.

Până cel târziu în 2024, Autoritatea Rutieră Română va realiza prima evaluare pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson. Apoi datele respective vor fi actualizate cel puţin o dată la 5 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.