Sute de monede din secolul al XVI-lea au fost descoperite cu un detector de metale

FOTO: imslavinsky/Pixabay.com
FOTO: imslavinsky/Pixabay.com

Un adevărat tezaur a fost descoperit în județul Timiș, comuna Găvojda, cu ajutorul unui detector de metale, potrivit Tion. Peste 400 de monede au fost găsite pe un câmp. Acestea datează din secolul al XVI-lea. Sunt monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia.

„Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observații, el datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia.

Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică.

În orice caz, acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, declară Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.