Sute de mii de ouă contaminate cu Salmonella, oprite de la vânzare

FOTO: Couleur/Pixabay.com
FOTO: Couleur/Pixabay.com

Peste 260.000 de ouă au fost oprite de la comercializare, pentru că erau contaminate cu Salmonella. Inspectorii Autorității Sanitar Veterinare au făcut mai multe controale și așa au descoperit acest lot. Ouăle au fost depistate într-un centru de ambalare ouă din Bucureşti, informează ANSVSA. Niciun ou din acest lot nu a ajuns la comercializare.

„Ca urmare a controalelor inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de ouă, contaminate cu Salmonella enteridis.

Ouăle contaminate au fost depistate într-un centru de ambalare ouă din Bucureşti, unde au fost puse sub sechestru oficial şi dirijate pentru distrugere, la o unitate autorizată de neutralizare. Niciun ou din acest lot nu a ajuns la comercializare, se arată într-un comunicat al ANSVSA, transmis joi Agerpres.

Salmonellele sunt bacterii prezente în tubul digestiv al multor animale şi pot contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Potrivit ANSVSA, în acest moment în lume sunt cunoscute 2.500 de tulpini (serotipuri) de Salmonella, dintre acestea foarte puţine provocând îmbolnăviri la oameni şi animale.

Consumul de produse contaminate cu Salmonella produce la oameni toxiinfecţii alimentare care se manifestă prin febră, vărsături, dureri abdominale însoţite de diaree. Severitatea salmonelozelor umane este dependentă de o serie de factori, cum ar fi: vârsta, starea generală de sănătate şi cantitatea de germeni ingerată. Forme mai grave apar la indivizii foarte tineri sau bătrâni şi la cei cu sistemul imunitar deficitar, precizează sursa citată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.