Sute de bombe, gloanțe și grenade, găsite în casa unui orădean

Foto: ISU Crișana

Un orădean în vârstă de 37 de ani a ajuns la spital cu răni grave, după ce a încercat să desfacă un proiectil vechi, pe care îl descoperise cu un detector de metale.

Bărbatul le-a spus medicilor că s-a rănit cu o petardă, însă rănile sale erau prea grave, astfel că polițiștii au mers la locul accidentului și au descoperit, într-o anexă a casei acestuia, un adevărat arsenal.

Bărbatul adunase peste 1.300 de proiectile, dintre care 483 de bombe și alte proiectile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dacă s-ar fi produs o explozie în magazia orădeanului, pagubele ar fi fost uriașe.

„Echipajul pirotehnic al Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, mobilizat operativ la faţa locului, a identificat 1.366 de muniţii şi elemente de muniţie (483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive şi defensive, cartuşe, respectiv 883 elemente de muniţie) provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care le-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată”, a comunicat ISU Crişana.

Muniția a fost preluată de pirotehniști, proces în timpul căruia locuitorii clădirii au fost evacuați.

Bihoreanul, care se află internat la Secția de Chirurgie a Spitalului din Oradea, este acum cercetat penal pentru deținerea unor muniții interzise.

ISU Crişana reaminteşte că, în cazul descoperirii unor muniţii sau elemente de muniţii, este obligatoriu ca cetăţenii să sune la 112. Între altele, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori demontarea focoaselor sau a altor componente.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.