Sursa reglabila

sursa reglabila

Dezvoltarea rapida a electronicii moderne conduce la extinderea gamei de domenii de activitate industriala, inginerie si cercetare care necesita alimentare cu parametri reglabili ai energiei electrice. Deasemenea, este necesar sa se controleze permanent nu numai curentul si tensiune, ci trebuie sa se aiba in vedere si rezolvarea unor problem mai complexe, printre aceste probleme enumerandu-se si stabilizarea puterii sau masurarea energiei electrice. Pentru a rezolva aceste probleme, precum si o serie de alte sarcini, sunt utilizate surse de alimentare controlate (U&P).

Astazi este utilizata o gama larga de dispozitive si echipamente pentru automatizarea industriala. Acestea sunt instrumente pentru monitorizarea si controlul diverselor obiecte si procese, complexe ale echipamentelor metrologice, de control si de testare. Echipamentele au cerinte foarte mari privind parametrii energiei electrice, flexibilitatea utilizarii surselor de alimentare, prezenta interfetelor digitale pentru controlul la distanta.

Domenii de aplicare

Una dintre instructiunile de aplicare a surselor de alimentare este constructia incarcatoarelor de baterii. La incarcarea bateriei este necesara formarea unui curent stabil de incarcare. Acest parametru depinde de tipul si capacitatea bateriei, precum si de metoda de incarcare selectata. De exemplu, curentul in timpul incarcarii accelerate a acumulatorului poate fi de doua sau mai multe ori mai rapida decat incarcarea efectuata in modul normal.

Datorita faptului ca gama de tipuri si capacitati ale bateriilor, precum si modurile de functionare a acestora sunt extrem de largi, nu este intotdeauna posibil ca fiecare sa gaseasca sursa reglabila necesara cu parametrii fixati. Cea mai buna solutie in aceasta situatie este utilizarea surselor de alimentare controlate.

O alta zona in care se utilizeaza UIP este dispozitivul pentru productia industriala. Baile galvanice, motoarele DC, solenoizii, laserele, descarcarile de gaze si lampile cu LED-uri – aceasta sunt doar cateva exempled dintr-o lista complexa a echipamentelor care necesita o sursa reglabila.

Producatori

Pe piata globala, sursele de alimentare gestionate sunt oferite de un numar mare de companii de productie. Sa ne ocupam de aceia dintre ei ale caror produse sunt promovate in mod activ pe piata.

O gama larga de UIP sunt oferite de companii germane.

Primii din linia de produse sunt dispozitivele din seria PS800R, care au un set de caracteristici de baza. Aceasta serie include convertoare cu o putere de iesire de la 320 W la 5 kW. Tensiunea de intrare AC 90-264 V, exista un corector de factor de putere activ. Tensiunea de iesire este reglementata in mai multe intervale (in functie de tipul SP), printr-o tensiune joasa de 0 … 16 V la 0 … 500 V este o tensiune care poate fi controlata numai de un semnal analogic extern, o tarea a acestei tensiunii fiind absenta altfel. PSI 800 R este o versiune mai avansata a acestor PI-uri, echipate cu un afisaj si cateva taste, cu care se controleaza curentul si tensiunea. Structural, IP-urile sunt realizate in factorul de forma „montat pe perete”, pentru montarea pe suprafata.

Serii mai interesante de EA-PS 9000 si EA-PSI 9000, care include UIP cu iesire 1000, 1500, 3000, 6000, 9000 W si tensiune de iesire de la 0 … 32 pana la 0 … 720 V. Tensiunea, curentul si puterea de iesire pot fi reglate fie printr-un semnal analogic, fie prin intermediul comenzilor incorporate. Exista o serie de optiuni care va permite sa controlati parametrii IP utilizand un computer prin intermediul interfetelor RS232, USB, CAN, Ethernet, GPIB si Profibus. Sursele de alimentare sunt fabricate intr-un design standard pentru instalarea intr-un rack de 19″.

De asemenea, intre dispozitivele fabricate de Elektro-Automatic sunt sursele de laborator ale seriei PS2000, PS3000, incarcatoare din seria BC500 (numai pentru bateriile cu acid), BC800R si BCI800R (mai multe tipuri de baterii).

Deutronic este o alta companie germana care a castigat recunoasterea si a devenit un standard in industria auto globala datorita incarcatoarelor sale si ofera, de asemenea, o serie de dispozitive de alimentare cu energie extrem de specifice.

Seria D-IPS include surse de alimentare de la 250 W la 1000 W si o gama de reglare a tensiunii de la 0 … 16 la 0 … 125 V. Blocurile din aceasta serie se disting prin consumul redus de energie in asteptare, un corector de putere activa si un numar semnificativ de protectii (scurtcircuit, circuit deschis, supraincalzire).

Toate convertoarele din serie sunt echipate cu un afisaj grafic pentru afisarea informatiilor de lucru. Controlul sursei este posibil cu ajutorul comenzilor incorporate, precum si a semnalelor analogice sau digitale prin interfata RS232, control optional prin LAN sau USB.

Din punct de vedere structural, unitatile de alimentare din seria D-IPS sunt realizate sub forma de module pentru montare pe o sina DIN.

Seria DXC3000 / 3 si DXC6000 / 3 include produse cu o capacitate de 3 kW si respectiv 6 kW. Reglarea tensiunii de iesire este cuprinsa intre 0 … 15 si 0 … 120 V. Blocurile sunt, de asemenea, echipate cu sisteme de protectie avansata (supratensiune, supraincalzire) si pot fi controlate utilizand comenzile incorporate sau folosind un semnal analogic / digital. Unitatile din aceasta serie sunt potrivite pentru utilizarea in dulapurile de distributie de 19″.

Indiferent de producatorul ales, sursele de alimentare controlate ofera oportunitati ample la proiectarea sistemelor de alimentare cu energie intr-o varietate de aplicatii. Odata cu dezvoltarea sistemelor de control digital, integrarea acestor dispozitive in produsul final a devenit foarte simpla si fara costuri. Datorita multor ani de experienta si cooperarii stranse cu producatorii straini de electronica de putere, TME poate oferi o solutie pentru aproape orice problema de alimentare cu energie pentru un consumator.