Surpriză uriașă pentru o elevă notată cu 3,40 la Evaluare. Nota corectă după contestație

subiecte bac 2020 geografie subiecte BAC 2020 matematică evaluare națională 2019 note contestații bacalaureat 2017 medii 10 barem evaluare națională 2018 matematică barem română bac 2018 medii de 10 la bac 2018
Foto: cataloagescolare.ro

O elevă de la Şcoala Gimnazială din Albeni, județul Gorj, a aflat că a luat la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională nota 3,40, relatează adevarul.ro.

Tânăra a trecut printr-un șoc foarte mare când și-a aflat nota, deoarece se aștepta la o notă bună, ea fiind olimpică la această disciplină.

După contestaţie, nota primită a fost 9. Eleva a aflat că lucrarea sa nu primise nota 3,4 nici prima dată, însă profesorul evaluator a transcris greşit nota din borderou.

„Când s-au afişat rezultatele, fata fiind olimpică, elevă de 10 la Albeni, am sunat şi s-a verificat pe lucrare, în baza de date. S-a transcris greşit din borderou o altă notă. S-au uitat la alt număr de lucrare şi au pus nota altei lucrări. Nu ai cum să greşeşti cu atât. Nu este normal ca un copil să treacă printr-un asemenea stres”, a declarat pentru adevarul.ro Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Ea a mai spus că profesorul care a greşit nu va mai avea dreptul să corecteze lucrări timp de 5 ani şi riscă diminuarea salariului.

Erori la Evaluarea Națională

Astfel de erori apar aproape în fiecare an la Evaluarea Națională. În 2017, o elevă din județul Ialomița a aflat că a picat cu nota 2,40 proba la Matematică, deși știa că se descurcase foarte bine.

În urma contestației s-a stabilit că nota de pe lucrare era 9,40, însă aceasta a fost introdusă greșit în baza de date. Vina pentru situaţia creată i-a aparţinut profesorului evaluator care a introdus rezultatele în sistemul informatic al Ministerului Educaţiei.

În 2015, un caz similar s-a petrecut în județul Suceava. O elevă a aflat că a luat 5,40 la proba de Limba și literatura română, iar în urma contestației s-a stabilit că nota de pe lucrare era, de fapt, de 9,40, însă a fost introdusă greșit în baza de date. În plus, în urma reevaluării, nota elevei a devenit 9,80.

Iar uneori nu a fost vorba de o simplă greșeală de transcriere a notei. În 2017 o elevă de la Colegiul Național „Ion Neculce” din București a primit nota 10 la proba de Matematică după contestație, deși inițial ea fusese notată cu 3,65. În urma contestației, nota fetei s-a mărit cu nu mai puțin de 6,35 puncte. Practic, dacă înainte nici măcar nu luase notă de trecere, după contestație lucrarea sa a primit notă maximă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.