O elevă de la Şcoala Gimnazială din Albeni, județul Gorj, a aflat că a luat la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională nota 3,40, relatează adevarul.ro.
Tânăra a trecut printr-un șoc foarte mare când și-a aflat nota, deoarece se aștepta la o notă bună, ea fiind olimpică la această disciplină.
După contestaţie, nota primită a fost 9. Eleva a aflat că lucrarea sa nu primise nota 3,4 nici prima dată, însă profesorul evaluator a transcris greşit nota din borderou.
„Când s-au afişat rezultatele, fata fiind olimpică, elevă de 10 la Albeni, am sunat şi s-a verificat pe lucrare, în baza de date. S-a transcris greşit din borderou o altă notă. S-au uitat la alt număr de lucrare şi au pus nota altei lucrări. Nu ai cum să greşeşti cu atât. Nu este normal ca un copil să treacă printr-un asemenea stres”, a declarat pentru adevarul.ro Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Ea a mai spus că profesorul care a greşit nu va mai avea dreptul să corecteze lucrări timp de 5 ani şi riscă diminuarea salariului.
Erori la Evaluarea Națională
Astfel de erori apar aproape în fiecare an la Evaluarea Națională. În 2017, o elevă din județul Ialomița a aflat că a picat cu nota 2,40 proba la Matematică, deși știa că se descurcase foarte bine.
În urma contestației s-a stabilit că nota de pe lucrare era 9,40, însă aceasta a fost introdusă greșit în baza de date. Vina pentru situaţia creată i-a aparţinut profesorului evaluator care a introdus rezultatele în sistemul informatic al Ministerului Educaţiei.
În 2015, un caz similar s-a petrecut în județul Suceava. O elevă a aflat că a luat 5,40 la proba de Limba și literatura română, iar în urma contestației s-a stabilit că nota de pe lucrare era, de fapt, de 9,40, însă a fost introdusă greșit în baza de date. În plus, în urma reevaluării, nota elevei a devenit 9,80.
Iar uneori nu a fost vorba de o simplă greșeală de transcriere a notei. În 2017 o elevă de la Colegiul Național „Ion Neculce” din București a primit nota 10 la proba de Matematică după contestație, deși inițial ea fusese notată cu 3,65. În urma contestației, nota fetei s-a mărit cu nu mai puțin de 6,35 puncte. Practic, dacă înainte nici măcar nu luase notă de trecere, după contestație lucrarea sa a primit notă maximă.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: