Surpriza unui elev notat cu 2,80 la Evaluarea Națională. Cât a luat după contestație

rezultate bac 2020
Foto: cataloagescolare.ro

Un elev din județul Bihor, care luase nota 2,80 la o probă de la Evaluarea Națională din acest an, a aflat după contestații că a luat, de fapt, 8,70.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că în acest caz a fost vorba despre o eroare materială, de o greșeală de transcriere a notei de pe borderou.

„Am avut 17 lucrări (…) care au avut note modificate cu diferenţă mai mare de două puncte. Este vorba de 16 lucrări la limba română şi o lucrare la matematică. Judeţele în care s-au înregistrat aceste diferenţe flagrante, îndrăznesc să spun, au fost următoarele: Constanţa, Dâmboviţa şi Bacău, câte trei note schimbate la o diferenţă mai mare de două puncte, Buzău – două note schimbate, apoi avem Cluj, Călăraşi, Covasna, Gorj, Suceava, Vâlcea cu câte o singură notă schimbată la diferenţă mai mare de două puncte. Sunt şi situaţii de genul celor ale elevului din Bihor cu diferenţă de 5,9 puncte. Aceasta a fost cea mai mare diferenţă – de la 2,80 la 8,70. Greşeala a fost la nivelul transcrierii notei”, a spus Cîmpeanu.

„Sigur că în momentul în care te pui în postura elevului care ştie că a făcut de 8,70 şi îşi vede rezultatul de 2,80 este dramatic. De aceea suntem datori să facem tot posibilul să facem tot ce este posibil să evităm astfel de situaţii”, a completat el.

Ministrul a spus că pentru a nu mai apărea astfel de situații este nevoie de generalizarea evaluării digitalizate. În acest mod profesorii vor completa notele acordate direct în fişierul informatic.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.