„Super Tuesday”. Cine are cele mai mari șanse să fie contracandidatul lui Donald Trump

Joe Biden FOTO: White House
Joe Biden FOTO: White House

Joe Biden a câștigat alegerile primare democrate, marți, în 8 state din 14 și a obținut un avans uriaș față de principalul rival, Bernie Sanders. Denumită „Super Tuesday”, ziua de ieri a fost foarte importantă pentru competiția internă din Partidul Democrat, în urma căreia se va stabili cine se va duela cu Donald Trump, susținut de Partidul Republican.

Fostul vicepreședinte american Joe Biden a câștigat în Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, Carolina de Nord și Virginia.

„Este o seară bună! Şi se pare că va deveni şi mai bună! Nu se numeşte degeaba Super Tuesday”, a declarat Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în faţa susţinătorilor săi din Los Angeles, în California.

După numărarea voturilor, Bernie Sanders este așteptat să câștige în California, Vermont, Colorado și Utah. În cursă pentru a deveni candidatul la prezidențiale a Partidului Democrat au mai rămas Bernie Senders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg și Tulsi Gabbard.

De „Super Tuesday” miza este obținerea voturilor a 1.357 de delegați, alocate pentru această zi. În toată perioada de votare internă, un candidat are nevoie să adune 1.991 de voturi.

După această zi de alegeri au fost două surprize. Una dintre ele este reprezentată de faptul că Joe Biden a reușit să recupereze diferența față de Bernie Sanders și chiar să obțină un avans considerabil. A doua mare surpriză a fost reprezentată de înfrângerea pe care a suferit-o senatoarea de Massachusetts, Elizabeth Warren. Ea s-a clasat pe locurile trei sau patru.

Împreună cu Mike Bloomberg, „ea este marele perdant în această seară. Nici măcar nu s-a apropiat de victorie la ea acasă”, a scris cu o notă ironică, pe Twitter, preşedintele republican Donald Trump.