Super Luna ”albastră sângerie”. Un fenomen astronomic foarte rar are loc astăzi

Super Luna ”albastră sângerie”. Foto: Pixabay
Super Luna ”albastră sângerie”. Foto: Pixabay

Un fenomen astronomic care nu s-a mai produs de câteva zeci de ani – o eclipsă totală de Lună va coincide cu Luna ”albastră” – are loc astăzi. Luna va fi la orbita sa cea mai mică față de Pământ și va duce la evenimentul numit de astronomi Super Luna ”albastră-sângerie”.

Dacă vă pasionează astonomia, astăzi veți avea parte de un eveniment ceresc extraordinar: O Lună albastră, o eclipsă lunară și o Super Lună în același timp. Fenomenul va fi observat cel mai bine din Asia, Australia, Pacific şi vestul Americii de Nord, în timp ce eclipsa de Lună va fi vizibilă din România doar parțial, când Luna va ieși din penumbra Pământului. Maximul eclipsei are loc ziua, la ora 15:31.

Eclipsa va dura 5 ore și 17 minute, iar eclipsa totală de Lună va avea o durată de 1 oră și 17 minute.

Super Luna ”albastră sângerie”

„Lună albastră” este cea de-a doua Lună plină de pe parcursul unei luni calendaristice, un fenomen ce are loc, în medie, la fiecare doi ani şi jumătate. Eclipsa totală de lună se va produce la doar 27 de ore după ce Luna va avea cel mai apropiat punct orbital față de Pământ – perigeul – fapt care va duce la un alt fenomen astonomic interesant: Super Luna.

Astăzi, satelitul natural al Terrei va fi la doar 359.000 de kilometri depărtare de planeta noastră. Distanța medie a Lunii față de Pământ este de 384.400 de kilometri.

Un eveniment similar s-a petrecut pentru ultima dată pe 30 decembrie 1982 şi a fost vizibil din Europa, Africa şi vestul Asiei.

Luna sângerie nu a mai fost observată din America de Nord din 31 martie 1866, iar precedentul eveniment similar avusese loc în 31 mai 1341. Efectul sângeriu se produce deoarece o parte din lumina Soarelui atinge indirect suprafața Lunii în timpul eclipsei.

Următoarea Super Lună ”albastră sângerie” se va produce pe 31 ianuarie 2037.

Luna plină poate să apară cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare la perigeu în comparaţie cu situaţiile în care se află la apogeu.