Câți oameni au trăit pe Pământ de la apariția speciei?

mulțime de oameni
Foto: KeithJJ / pixabay.com

Care este numărul tuturor oamenilor care au trăit vreodată pe Pământ? Population Reference Bureau din Washington a făcut calculele și a avansat o cifră, relatează BBC. Una dintre mize era de a spulbera mitul că numărul oamenilor în viață la ora actuală este mai mare decât numărul tuturor persoanelor care au murit de la apariția omului încoace.

Punctul de start al numărătorii a fost apariția speciei Homo sapiens, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, a explicat cercetătoarea Wendy Baldwin de la PRB. „Pentru 99% din acest interval de timp nu există date”, a declarat ea pentru BBC. Așadar, numărul obținut de oamenii de știință se bazează și pe estimări.

De-a lungul secolului XX, rata natalității a scăzut de la 40 de nașteri la 1.000 de persoane la 31 în anul 1995. În prezent, rata natalității este de 23 de nașteri la 1.000 de oameni. Însă cu mult timp în urmă oamenii aveau nevoie de o rată a reproducerii de aproximativ 80 de nașteri la 1.000 de persoane pentru a supraviețui, a explicat Baldwin.

107 miliarde de oameni au trăit pe Pământ până în prezent

Motivul era acela că oamenii nu trăiau așa de mult ca astăzi. În prezent speranța de viață este de aproximativ 75 de ani, dar au existat perioade în Evul Mediu când speranța de viață era de 10-12 ani, ceea ce înseamnă că foarte mulți oameni nu reușeau să iasă din copilărie.

Dacă pentru perioadele mai îndepărtate cercetătorii au fost nevoiți să facă estimări, lucrurile au fost mult mai simple pentru perioada modernă, pentru care există date de la recensăminte sau registre cu plătitorii de taxe. Conform cercetării PRB, pe la 1800 populația planetei ajunsese la un miliard de oameni.

Așadar, astăzi trăiesc pe Pământ peste șapte miliarde de oameni, iar PRB estimează că numărul total al oamenilor care au trăit și au murit într-o etapă sau alta a istoriei este de 107 miliarde.

Primul miliard, atins cu mai bine de 2.000 de ani în urmă

Prin urmare, nici vorbă ca numărul persoanelor în viață să fie mai mare decât numărul tuturor oamenilor care au trăit vreodată pe Pământ, mai scrie BBC. Numărul celor care au murit depășise deja șapte miliarde undeva între 8.000 î.Hr. și 1 d.Hr.

Interesant este că, în cartea sa „2001: A Space Odyssey”, autorul de science fiction Arthur C. Clarke a estimat corect proporția dintre numărul celor vii și numărul celor care au murit. „În spatele fiecărui om viu stau 30 de fantome”, scria Clarke, iar Baldwin precizează că scriitorul nu s-a înșelat. În 1968, când autorul făcea această afirmație, pe Pământ erau 3,5 miliarde de oameni. După metoda cercetătorilor de la PRB, în 1968 proporția dintre vii și cei morți era de 1:29.

Foto: KeithJJ / pixabay.com

Al câtelea om din lume ești? Poți afla AICI.