Sunt proteste și în seara aceasta în Piața Victoriei

Foto: Călin Cătălin

22:50. Sunt peste 60.000 de oameni în București si alte mii în țară. Medicii spun că au avut până acum, in toată seara, 12 intervenții, însă niciuna n-a avut legătură cu vreun incident violent. Atmosfera este de protest pașnic.

20:43. Sunt în jur de 10.000 de oameni în Piața Victoriei. Mii de oameni sunt în stradă şi în alte oraşe: Cluj-Napoca – 3.000, Braşov-1.500, Timişoara 300, Constanţa 700, Iaşi 2.000.

19:20. În jur de 4.000 de oameni sunt acum în Piață și se îndreaptă tot mai mulți spre zona Palatului Guvernului de pe bulevardele adiacente și gurile de metrou. Atmosfera este una calmă.

18:47. În acest moment, în Piața Victoriei sunt aproximativ 2.000 de protestatari. Circulația mașinilor a fost întreruptă.

17:28. În acest moment, în Piața Victoriei, sunt câteva zeci de persoane care protestează.

Pagina de Facebook a comunității „Corupția Ucide” anunță proteste în Piața Victoriei din Capitală și pentru astăzi. Câteva zeci de persoane, unele cu steaguri tricolore, sunt de dimineață în Piața Victoriei.

„Jandarmeria a tras împotriva propriului popor! Așa arată România sub guvernarea Ciumei Roșii… oamenii făceau apel către Armată să vină și să-i apere. Da, așa arată România anului 2018 unde PSD-ul, acest PARTID neo-comunist folosește o Instituție a Statului ca pe propria Gardă Pretoriană.
Ieri în București era o atmosferă de război, peste tot se puteau auzi explozii, iar oameni nevinovați și paznici erau gazați, împrăstiați cu tunuri cu apă și bătuți cu bestialitate de oameni în uniformă. Avem peste 450 de răniți, nu știm câți reținuți.
Astăzi vom ieși din nou, pentru LIBERTATE, pentru ROMÂNIA! NU SCĂPAȚI! Plecați până nu moare cineva!”, scrie pe pagina de Facebook a comunității „Corupția Ucide”.

Ce spun jandarmii despre protestul de aseară

Jandarmii spun că au acționat conform regulilor și că au primit acceptul prefectului Capitalei pentru a interveni în forță. „Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (…)

Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru.

Acesta a mai spus că au fost afectate și persoanele pașnice pentru că nu s-au delimitate de grupurile violente.

„Extracţia e uneori dificilă, pentru că tactic grupurile au fost dispersate, nu au fost compacte. Extracţia comporta anumite riscuri. (…) A fost un dispozitiv eminamente defensiv şi mai mult reactiv. (…) Jandarmeria a fost foarte bine pregătită şi dacă nu am avut violenţe excesive a fost datorită intervenţiei profesioniste moderate şi raţionale ale Jandarmeriei Române. (…)

Oamenii obişnuiţi nu s-au delimitat de grupuri violente, ce ne-a îngreunat intervenţia. Dacă erau mai receptivi la ceea ce am transmis noi, şi în momentul în care am făcut somaţii, că din spatele mulţumii se aruncă, nu ar fi avut ei o atitudine ostilă şi provocatoare la adresa forţelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi”, a mai precizat Marius Militaru.

Parchetul militar s-a autosesizat

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti și Poliția Capitalei anunță că efectuează urmărirea penală într- un dosar având ca obiect infracţiunile de ultraj (agresiune asupra a doi lucrători de jandarmerie), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (sustragerea unei arme) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

„După efectuarea cercetării la faţa locului, în cauză s-a procedat la efectuarea a numeroase acte de urmărire penală (în principal audieri de persoane şi verificări de imagini) în vederea identificării persoanelor care au participat la săvârşirea faptelor menţionate, activităţi aflate în derulare şi la momentul actual.

De asemenea, în trei dosare înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiunile de ultraj, respectiv tulburarea ordinii şi liniştii publice, ca urmare a unor sesizări formulate de către Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Totodată, la Poliţia Sectorului 1 sunt înregistrate mai multe cauze privind infracţiunea de distrugere”, se mai spune în comunicat.

Reacția lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a condamat violențele de noaptea trecută din Piața Victoriei, cerându-i ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru gestionarea situației.

Totodată, șeful statului acuză Guvernul că este irațional și acționează împotriva intereselor propriilor cetățeni. Iohannis a făcut apel la membrii PSD să se delimiteze de „conducerea nocivă care duce țara spre haos și dezordine”.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis „condamnă cu fermitate actele de violență, indiferent de cine le comite și împotriva cui sunt îndreptate”.

„Sub nicio formă și nicio circumstanță nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovați de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiți. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simț civic și protestează pașnic pentru apărarea democrației și susținerea statului de drept”, arată sursa citată.

Ce spune Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că îndeamnă la „reluarea violențelor la protestul anunțat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual și înlocuirea lui cu „Guvernul său”, așa cum a mai procedat o dată în acest mandat”.

„Evenimentele violente din Piața Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democrație.

Diferențele de opinie nu pot justifica niciodată violența. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziție.
Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al președintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenția jandarmilor, deși aceștia și-au făcut datoria potrivit legii și au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice.

Declarația președintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor la protestul anunțat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual și înlocuirea lui cu „Guvernul său”, așa cum a mai procedat o dată în acest mandat.

Prin această atitudine, președintele Iohannis dovedește încă o dată că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, el timorează forțele de ordine, așezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituțiilor pe care Constituția îi cere să le sprijine”, spune Dragnea.

Acesta mai adaugă că „în calitate de președinte al Camerei Deputaților și de președinte al PSD, vreau să asigur toți cetățenii României că Parlamentul nu va îngădui nicio clipă, nimănui, să dizolve democrația, să suspende drepturile și libertățile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor și să răstoarne, prin violență, ordinea în statul român”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.