Sunt peste 300 de pacienți la Terapie Intensivă. Când va fi activat pragul roșu

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că România va atinge pragul roșu în momentul în care va avea 2.000 de pacienți COVID internați la Terapie Intensivă. În acest moment, în secțiile ATI din spitalele României sunt 301 pacienți.

„Cel mai rău scenariu este să avem zilnic un număr de cazuri care vor sufoca sistemul medical, în special secțiile ATI. În acest moment nu există acest pericol. (…) Eu sper că nu trebuie să ne transformăm în stat polițienesc, dar sper ca populația să înțeleagă că urmează o perioadă dificilă și trebuie să respectăm regulile. Am avut 2-3 săptămâni de vid legislativ, în care unii conaționali au putut refuza internarea. Putem limita această transmitere, în două săptămâni, dacă respectăm regulile”, spune ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a mai spus că avem de-a face cu o boală infecțioasă, care „nu alege, nu ne întreabă dacă suntem miniștri, doctori sau populație civilă”.

Nelu Tătaru a mai spus că trecem printr-un moment dificil și următoarele două săptămâni vor fi la fel.

„Nu suntem în această situație (a stării de urgență, n.r.), eu totuși sper că nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc. Dar populația trebuie să înțeleagă că trecem printr-un moment dificil. În următoarele 2 săptămâni cam așa va fi.

Am avut o perioadă de vid legislativ în care conaționali ai noștri au refuzat internarea, izolarea, iar până când cei care în acest moment, fiind pozitivi, nu își consumă boala și o vor transmite în continuare, vom avea o creștere. Dacă vom reuși să impunem, conform legii, internarea, izolarea, tratarea celor care sunt în spitale, atunci putem limita această transmitere. În condițiile în care vom respecta regulile. Altfel, aceste două săptămâni se pot prelungi”, a spus Nelu Tătaru.

El a adăugat că au fost făcute campanii de informare în ceea ce privește COVID-19 și măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului, dar că acestea „au fost concurate de campanii de dezinformare”.

„Când vine de la influenceri sau oameni politici – care în acest moment au început să tacă sau să acționeze tocmai invers – a făcut ca la nivelul populației să avem o degringoladă, o neîncredere. În acest moment, a reapărut teama. Și a reapărut teama și în contestatari. Nu-i rugăm neapărat să ne ajute, dar să se liniștească, restul vom face noi”, a spus ministrul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.