Sunt periculoase aparatele de aer condiționat și ventilatoarele în contextul COVID? Ce spune OMS

aparat de aer condiționat

Foto: mstlion / pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății transmite că folosirea aparatelor de aer condiționat în contextul pandemiei de coronavirus este sigură atâta timp cât ele sunt curățate, bine întreținute, și nu recirculă aerul.

„Sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat (cunoscute sub acronimul HVAC – n.r.) sunt folosite pentru a menține umiditatea și temperatura aerului din interior la niveluri sănătoase și confortabile. Un sistem bine întreținut și operat poate reduce răspândirea COVID-19 în spațiile interioare printr-o schimbare mai frecventă a aerului, prin reducerea recirculației aerului și creșterea folosirii aerului de afară”, arată experții OMS.

Este foarte important ca funcțiile de recirculare a aerului a aparatelor de aer condiționat să nu fie folosite, continuă explicațiile OMS: „Sistemele nu trebuie folosite în modurile în care aerului este recirculat. Sistemele HVAC trebuie să fie verificate, întreținute și curățate în mod regulat”.

În ceea ce privește ventilatoarele, ele pot fi folosite în siguranță atunci când într-o încăpere sunt numai membri ai aceleiași familii (care locuiesc împreună) și care nu sunt infectați cu virusul ce cauzează COVID-19.

„Totuși, ventilatoarele ar trebui evitate atunci când diferite persoane vin în vizită, deoarece unele persoane ar putea avea virusul fără să aibă simptome. Faptul că aerul ar putea bate dinspre o persoană infectată direct spre o alta, într-un spațiu închis, poate spori răspândirea virusului de la o persoană la alta”, continuă OMS.

„Acasă, în birouri sau la școală, dacă folosirea unui ventilator nu poate fi evitată, este important să fie crescut schimbul de aer cu exteriorul prin deschiderea ferestrelor și prin amplasarea ventilatoarelor astfel încât să se evite pe cât posibil ca ele să bată de la o persoană (sau grup de persoane) spre altă persoană (sau grup de persoane)”, explică specialiștii OMS.

Foto: mstlion / pixabay.com


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version