Suedezii vor mânca pepeni de la Dăbuleni în acest an

FOTO: Paul Brennan/Pixabay.com
FOTO: Paul Brennan/Pixabay.com

Lubenițele de la Dăbuleni ar putea ajunge în supermarketurile nordicilor în această vară. Suedezii vor doar un anumit soi de pepeni din România.

”Cooperativa a primit o ofertă din Suedia, iar noi am purtat discuţii cu fermierii şi ne-au comunicat că le-a fost cerută o anumită cantitate, pepenele să aibă între patru şi şase kilograme şi am înţeles că vor un anumit soi de lubeniţă pentru piaţa din Suedia. Acolo marfa va merge în supermarket”, a spus Claudia Ghiţă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Dăbuleni.

Majoritatea fermierilor de pepeni din deșertul Romanaților își vor vinde însă produsele în București.

”Ca în fiecare an, producătorii de lubeniţă din judeţ vor avea locuri clar delimitate în pieţe. Mai mult, voi discuta cu cei de la Pieţe Craiova despre posibilitatea de a face două pieţe din municipiu strict pentru producători. La Dăbuleni avem o cooperativă, «Patria lubeniţelor Dăbuleni», şi va fi mai uşor, sperăm noi să luăm decizii şi să purtăm negocieri. Ne vom întâlni cu producătorii din zonă şi vom discuta toate aspectele”, a spus Adrian Popa, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.

Lubenița are și un festival la Dăbuleni. În acest an, evenimentul are loc în perioada 22-24 iunie.

Un kilogram de pepene roșu costă 2 lei în acest moment în piață, iar cel galben are un preț de 4 lei pe kilogram. La Dăbuleni, însă, pepenii sunt mult mai ieftini, principala cheltuială a producătorilor fiind transportul.