Suceava și alte 8 localități intră în carantină. România a sărit de 2.000 de cazuri

stop carantină
Foto: Wokandapix / pixabay.com

România are în acest moment 2.109 cazuri confirmate. Dintre acestea, 593 se află în municipiul Suceava.

„Am considerat că trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei”, a declarat Raed Arafat în această seară.

„Densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecțiilor, analiza făcută cu specialiștii în boli infecțioase în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, inclusiv cu alte instituții medicale, au făcut ca în această seară să luăm o decizie extrem de importantă. În acest sens am emis ordonanța militară nr 6 privind instituirea măsurii de carantinare a municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum și instituirea unei zone de protecție asupra unor unități administrativ-teritoriale din județul Suceava”, a declarat ministrul de Interne Marcel Vela.

Articolul 1 din noua Ordonanță militară instituie carantina în municipiul Suceava și 8 localități limitrofe.

Cele 8 comune unde se instituie carantina sunt Adâncata, Slacia, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătruți și Mitocu-Dragomirnei.

Articolul 2 al Ordonanței militare prevede că se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță, în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritorial-administrative din județul Suceava.

Articolul 3. În zona carantinată este permisă intrara, respectiv ieșirea, pentru:

– transportul de mărfuri, materii prime și resurse necesare desfășurării activităților economice, precum și pentru aprovizionarea populației

– persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, militar, al situațiilor de urgență, în administrația publică locală, în domeniul asistenței și protecției sociale, judiciar, al serviciilor de utilitate publică, energetic, în domeniul agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, al comunicației și transporturilor

Articolul 4 din noua ordonanță militară prevede că Ministerul Transporturilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete sau abonamente ori alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată, decât dacă sunt respectate dispozițiile Articolului 3.

Un alt articol important este Articolul 10. Potrivit acestuia, este stric interzis accesul între localități prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Mai jos, puteți urmări întreaga declarație a ministrului de Interne privind Ordonanța militară nr.6 / 30 martie 2020.

30 martie – Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat Bogdan Despescu

30 martie – Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat Bogdan Despescu #MarcelVela #RaedArafat #BogdanDespescu #Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Luni, 30 martie 2020

Știre în curs de actualizare.

Foto: Wokandapix / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.