Succes la un concurs de IT. Elevii români au inventat robotul care se controlează cu mintea

FOTO: Amigos3D/Pixabay
FOTO: Amigos3D/Pixabay

Aproape jumătate din premiile unei competiții organizate în Irlanda, pentru pasionații de programare în domeniul IT, au fost obținute de echipe de copii din România.

Cei 50 de elevi programatori care au participat la competiție sunt din București, Cluj, Oradea, Salonta, Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Timiș și Târgu Mureș. Toți au fost pregătiți de specialiști din domeniul IT în cluburi CoderDojo din țară.

Copiii au vârste între 7 și 17 ani, iar competiția CoderDojo Coolest Projects Awards 2017 a fost organizată pe 17 iunie la Dublin. Au participat peste 1.400 de elevi programatori din 17 țări. În total, au concurat peste 700 de proiecte din domeniul IT.

Unul dintre proiectele de succes este „Blind Helper”, dezvoltat de o echipă de trei elevi – Mircea Șerbănescu, Davin Dadescu și Dariana Dorin. Aceștia au gândit un sistem de senzori de proximitate care se montează pe corp și îi ajută pe cei cu probleme de vedere să evite obstacolele care le apar în cale.

Un alt proiect este „MindRobot”, creat de Laura Chirilă și Sergiu Micorici. Este vorba despre un robot controlat cu ajutorul creierului. Mai exact, este vorba despre o cască montată pe capul utilizatorului, care recepționează undele cerebrale și le transformă în comenzi pentru un robot. Acest proiect ar putea fi începutului unui sistem avansat care să-i ajute pe care care au dizabilități.

„Robotul este controlat de un senzor care citește undele cerebrale. De asemenea, robotul mai are un senzor care îi permite să evite obstacolele. Noi ne-am propus să implementăm acest sistem pe un scaun destinat persoanelor cu dizabilități, astfel ca aceștia să se poată deplasa mai ușor”, a declarat Laura Chirilă, pentru jurnaliștii TION.ro.

Lista proiectelor câștigătoare:

  • Victor Fortiș și Elisa Erzse, de la CoderDojo Timișoara @CD Loga, respectiv CoderDojo Oradea, au fost câștigătorii categoriei Scratch, la subcategoria de vârstă peste 13 ani pentru proiectul TerraBots
  • Radu Cărăvățeanu, ninja la CoderDojo Cluj-Napoca @Academy + Plus a câștigat la categoria Dezvoltare de jocuri, sub 14 ani
  • Patrick Lenis, Victor Baican și Cezar Făgădar, de la CoderDojo Timișoara @temirice, respectiv CoderDojo Timișoara @Startup Hub, care au dezvoltat proiectul Shase au fost declarați câștigătorii categoriei Dezvoltare de jocuri, peste 14 ani
  • Mircea Șerbănescu, David Babescu și Dariana Dorin, de la CoderDojo Timișoara @FEAA, au câștigat cu proiectul Blind Helper categoria Hardware sub 14 ani
  • Laura Chirila și Sergiu Micorici, cu proiectul MindRobot, au câștigat categoria Hardware peste 14 ani

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.