Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj arată că un gaz radioactiv se găsește în România în cantități mult mai mari decât în restul Europei.
Este vorba de Radon, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, care, la rândul său, provine din dezintegrarea uraniului.
Radonul este un gaz periculos, care provoacă moartea a sute de mii de oameni în fiecare an, provocând cancerul la plămâni. Această substanță se găsește în sol, roci și apă.
Studiul realizat de cercetătorii clujeni, în cadrul căruia s-au realizat peste 5.000 de măsurători, acoperind aproape jumătate din harta României, arată că media României la poluarea cu radon este de 176 de Becquereli/metru cub, în timp de media europeană este de 98 Bq/m3.
Cele mai mari concentrații au fost găsite în clădiri publice, cât și în peșterile Urșilor, Polovragi și Muierii. Radonul se infiltrează în case prin structura de rezistență. Pentru scăderea nivelului acestui gaz, cea mai simplă soluţie este aerisirea.
România va trebui să dezvolte o strategie anti-radon până în 2018.
Radonul, al cincilea element chimic radioactiv descoperit, a fost inclus în tabelul periodic în 1900, după ce a fost izolat de către Friedrich Ernst Dorn.
Creșterea concentrației de radon în atmosferă anunță apropierea unui cutremur. Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturi scăzute sub punctul de înghe, care este de −71 °C, are o culoare fosforescentă strălucitoare.
Vă recomandăm și:
Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: