Tinerii care vor să urmeze cursurile Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București au susținut marți, 8 august, probele scrise la limba română, la istorie și la o limbă străină.
În acest an, tinerii au concurat pentru 333 de locuri la Facultatea de Poliție, 70 la Facultatea de Poliție de Frontieră, 50 la Facultatea de Jandarmi, 114 la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, 35 la Facultatea de Pompieri și 25 la Facultatea de Arhivistică.
Concursul din acest an nu a fost lipsit de controverse. Unul dintre cei care a susținut examenul a fost polițistul brașovean Marian Godină. El a obținut media 7,50 și a scris pe Facebook că are „șanse zero” de a fi admis.
Marian Godină a mai spus că examenul a conținut grile greșite, precum și întrebări obscure, complet rupte de realitatea de zi cu zi. Dezamăgit de faptul că probabil va pica examenul de la Academie pentru a cincea oară, Marian Godină a mai spus că se gândește la renunțe la cariera de polițist.
„Pentru că sunt asaltat de telefoane, prefer să spun aici că am luat azi la examen media 7.50 și am șanse spre zero să fiu admis. Partea bună e că sunt mai obișnuit să pic decât să reușesc, așa că nu e o tragedie pentru mine și nu se termină lumea. Urmează însă o perioadă în care mă voi gândi serios dacă voi mai continua într-un sistem din care eu simt că nu prea mai fac parte”, a comentat polițistul.
“În legătură cu examenul de azi, fără să îi iau Cezarului ce-i al Cezarului, pot spune că vor intra cei care au ghicit cele mai multe răspunsuri corecte. Degeaba pierzi nopți învățând dacă te întreabă care e antonimul cuvântului „zbir”, sinonimul lui „prinos” sau alte tâmpenii fără de care pot dormi la fel în viață. I-aș spune câteva sinonime celui care a conceput subiectele de azi și care, în opinia mea, și-a bătut joc de munca multor tineri care au consumat timp, energie și bani. La istorie, unde cu toată modestia afirm că pot discuta de la egal la egal cu orice profesor de gimnaziu, am greșit azi 8 întrebări din 30. Enorm, în condițiile în care țelul meu era nota 10, dar explicabil ținând cont de întrebările date. Ba mai mult, cel care a conceput subiectele a vrut să confirme bancurile cu Garcea, iar la una din grile două răspunsuri erau identice. Noroc că niciunul nu era corect, dar mă întreb totuși de ce nu a fost capabil să conceapă un test cu 30 de răspunsuri clare, unice, fără erori și fără ambiguități”, a continuat Godină.
Cel puțin două întrebări au fost greșite la proba de istorie (răspunsurile care erau considerate corecte în barem erau, de fapt, greșite). De exemplu, întrebarea 22 era următoarea:
„Marcați pe foaia de concurs litera corespunzătoare ordinii cronologice pe care o considerați corectă:
A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.;
B. Nicolae Ceaușescu renunță la clauza națiunii celei mai favorizate;
C. Scrisoarea celor 6.
a) ABC;
b) BAC;
c) BCA;
d) CAB.
Răspunsul corect era A, dar în barem varianta corectă era trecută ca fiind B.
După ce mai mulți candidați au atras atenția asupra acestei erori, Comisia de Admitere a anunțat că a corectat baremul, iar cei care au răspuns A vor primi punctajul aferent.
Subiecte limba română admitere Academia de Poliție
Iată ce subiecte au primit candidații la proba de limba română de la examenul de admitere, potrivit dcnews.ro:
Subiecte istorie admitere Academia de Poliție
La istorie, candidații au avut de răspuns la următoarele întrebări, potrivit dcnews.ro:
Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: