SUA tind să creadă că avionul din Iran a fost doborât

avion prăbușit în iran
Foto: Oyoyoy / YouTube

SUA cred tot mai mult că avionul urainean din Iran a fost doborât din greșeală, anunță CNN.

Potrivit CNN, care citează mai mulți oficiali americani, autoritățile americane tind să creadă că avionul a fost doborât din greșeală de Iran.

Autoritățile tind să creadă acest lucru după ce au analizat date adunate de sateliți, radare, precum și de forțele armate și de serviciile de informații americane.

Reporterul CNN la Pentagon, Barbara Starr, a declarat că este posibil ca trupele iraniene să fi crezut că Iranul este atacat cu rachete și să fi ripostat.

Avionul ar fi fost lovit de o rachetă rusească

 

CBS News citează surse din serviciile de informații americane potrivit cărora un satelit a detectat radiații în infraroșu de la două rachete ce au fost lansate, urmate de o altă sursă de raze infraroșii de la o explozie, scrie BBC.

Iar Newsweek citează surse de la Pentagon și din serviciile de informații care spun că avionul ucrainean a fost lovit de o rachetă fabricată de Rusia, model Tor M-1.

Doi oficiali de la Pentagon au declarat pentru sursa citată că avionul a fost doborât din greșeală. Potrivit acestora, sistemele anti-rachetă ale Iranului erau probabil active în acel moment, ca urmare a atacului asupra bazelor americane din Irak.

Ce spune Donald Trump

 

Președintele Donald Trump a declarat că are suspiciuni cu privire la ce s-a întâmplat.

Trump a menționat că bănuiește că avionul nu s-a prăbușit din cauza unor probleme mecanice, indicând că „cineva ar fi putut face o greșeală”: „Avionul zbura într-o regiune periculoasă. Cineva ar fi putut face o greșeală. Unii spun că a fost o problemă mecanică. Personal nu cred că e vorba de așa ceva”.

Întrebat dacă el crede că avionul a fost doborât din greșeală, președintele american a răspuns: „Nu știu… Chiar nu știu…Depinde de ei [de Iran] [să știm exact ce s-a întâmplat]. La un moment dat vor trebui să pună la dispoziția [investigatorilor] cutia neagră. La modul ideal, o vor da Boeing”, Franței, sau „altei țări”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.