SUA acuză China că a ascuns pericolul coronavirusului, în timp ce își consolida stocurile de echipamente medicale

virusul din china
Foto: geralt / pixabay.com

Guvernul chinez ar fi ascuns intenționat severitatea COVID-19 față de comunitatea internațională, însă a accelerat importurile și a limitat exporturile de produse medicale, potrivit CNN.

Un raport realizat de Departamentul de Securitate al SUA arată că ”exporturile de echipamente medicale din China au fost mult reduse înainte ca țara să anunțe apariția virusului la Organizația Mondială a Sănătății”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a precizat că autoritățile chineze au încercat să ascundă cât de ușor se transmite virusul, dar și severitatea acestuia, în timp ce își făcea provizii medicale.

”Putem confirma că Partidul Comunist Chinez a făcut tot ce i-a stat în putere să se asigure că lumea nu va afla în timp util ce se întâmplă”, a declarat Pompeo, citat de CNN.

Americanii vor să îi sancționeze pe chinezi pentru pandemia de COVID-19

Președintele Donald Trump a anunțat că lucrează la un plan de sancționare a Chinei pentru pandemia de coronavirus, printre acestea fiind și posibilitatea anulării datoriei SUA față de China, care este de peste 1,1 trilioane de dolari, dar și stabilirea unor noi acorduri comericale.

”China a ascuns intenționat crizaz, negând public că a interzis exportul de măști și alte echipamente medicale”, se mai precizează în raportul americanilor.

În timp ce presiunea internațională crește, China încearcă să distragă atenția de la propria vinovăție, acuzându-i pe americani că spun minciuni despre pandemie.

”Au un singur obiectiv: Să încerce să diminueze responsabilitatea pentru lipsa măsurilor de prevenție și control din țara lor și să devieze atenția publiculu”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Geng Shuang.