Simulările făcute cu ajutorul celui mai rapid supercomputer aruncă dubii asupra eficienței scuturilor pentru față în prevenirea transmiterii noului coronavirus.
Vizierele de plastic sunt aproape complet ineficiente în captarea aerosolilor respiratorii, potrivit unui studiu realizat în Japonia. Simulările realizate cu ajutoprul Fugaku, cel mai rapid supercomputer din lume, au arătat că aproape toate particulele mai mici de cinci micrometri au trecut de vizierele de plastic, scrie The Guardian.
Aceste scuturi sunt folosite uneori de persoanele care lucrează cu publicul.
Un milion de micrometri fac un metru. Mai mult, aproape jumătate din particulele foarte mari, de 50 de micrometri, au trecut de viziere, potrivit Riken, institutul japonez de cercetare din orașul Kobe.
Autoritățile medicale atrag atenția că nu doar spălatul mânilor și distanțarea socială sunt importante, ci și transmiterea aerosolilor și ventilația.
”Judecând după rezultatele simulării, din păcate eficiența scuturilor pentru față în oprirea aerosolilor împrăștiați de o persoană infectată este limitată în comparație cu cea a măștilor”, a spus Makoto Tsubokura, liderul echipei care a realizat studiul.
Fugaku, supercomputerul care a realizat simulările, poate face 415 cuadrilioane de calcule pe secundă și a descoperit recent că măștile faciale realizate din materiale care nu sunt țesute sunt mai eficiente în fața COVID-19 decât cele din bumbac sau poliester.
Supercalculatorul a costat un miliard de euro și a analizat cum se răspândesc aerosolii în spațiile de birouri sau în trenurile aglomerate.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: