Studiu științific: Carnea roșie nu dăunează sănătății. Nutriționiștii, revoltați

Un studiu spune că nu ar fi dăunător pentru sănătate carnea roșie FOTO: RitaE/Pixabay.com
Un studiu spune că nu ar fi dăunător pentru sănătate carnea roșie FOTO: RitaE/Pixabay.com

O echipă de cercetători formată de oameni de știință din mai multe țări a prezentat concluziile unui amplu studiu despre carnea roșie.

Potrivit The New York Times, o cercetare coordonată de specialiști de la universitățile canadiene McMaster și Dalhousie, dar în care au fost implicați specialiști din țări precum Olanda, Spania sau Polonia, a ajuns la concluzia că nu există probe clare că ar exista efecte dăunătoare asupra organismului în urma consumului de carne roșie, de porc, de vită sau de miel.

Oamenii de știință spun că este foarte clar că beneficiile pe care le-ar aduce carnea roșie sunt foarte reduse, însă nu se poate spune că boli de inimă, diabet sau cancer ar fi provocate de carnea roșie.

Studiul a fost criticat dur de nutriționiști, care au încercat chiar să blocheze publicarea sa în revista „Annals of Internal Medicine”. Nutriționiștii spun că acest studiu „afectează credibilitatea științei nutriției și erodează încrederea publicului în cercetarea științifică”.

Au apărut reacții acide la adresa cercetării despre consumul de carne roșie de la Asociația Americană a Inimii, Societatea Americană a Cancerului sau Școala de Sănătate Publică Harvard.

Au apărut reacții și de la activiștii de mediu, care spun că studiul ar încuraja consumul de carne de vită, în condițiile în care aceste animale ar avea o „amprentă mare de metan”, un gaz cu efect de seră pe care l-ar emite în cantitate mare. De asemenea, au contestat cercetarea și militanții pentru drepturile animalelor, care spun că și așa bunăstarea animalelor din unele complexe zootehnice este pusă serios la îndoială.

Ce se știe până acum despre consumul de carne roșie

 

Potrivit studiilor făcute până acum, persoanele care consumă constant carne roșie pe o perioadă mai lungă de 10 ani vor avea o speranță mai scăzută de viață decât ceilalți care au mâncat mai puțin.

Mai exact, o cercetare a arătat că oamenii care aveau în meniu, zilnic, aproximativ 120 de grame de carne roșie, aveau o stare de sănătate mai precară și mai multe posibilități de a muri de boli cardiovasculare sau diverse tipuri de cancer decât cei care au mâncat doar 15 grame pe zi.

De asemenea, nutriționiștii nu recomandau prepararea cărnii roșii la grătar mai ales pe cărbuni. Temperaturile ridicate pot genera diverși compuși în carnea roșie care sunt asociați cu declanșarea unor tipuri de cancere. Aceștia poartă denumirea de amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice.

Un studiu publicat în urmă cu trei ani de o echipă de cercetători de la Universitatea din Singapore arăta că un consum ridicat de carne roșie ar putea fi toxic și pentru rinichi. S-au strâns date pe o perioadă de 15 ani de la peste 63.000 de adulți.

Rezultatele, publicate în Journal of the American Society of Nephrology, au arătat că un grup care mânca cea mai multă carne, aproximativ 25% din participanți, prezentau un riscu cu 40% mai mare să dezvolte o boală de rinichi decât cei care consumau mai puțină. Acest risc nu a fost observat la alte grupuri care consumau alte tipuri de carne.

OMS: Carnea procesată este cancerigenă

În toamna anului 2015, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că și carnea roșie este „probabil cancerigenă”.

„Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale care cer limitarea consumului de carne”, declara, atunci, Dr. Christopher Wild, directorul Centrului Internațional de Cercetări asupra Cancerului, care se află la originea evaluării.

Includerea mezelurilor și a altor produse de carne procesată în grupa agenților care pot provoca această boală, precum tutunul sau azbestul, nu înseamnă că sunt la fel de periculoase, preciza Centrul condus de Wild.

Potrivit celor mai recente estimări ale proiectului „Global Burden of Disease Project”, 34.000 de decese provocate de cancer pe an în întreaga lume sunt imputabile unei alimentații bogate în mezeluri, față de un milion de decese provocate de cancer și imputabile tutunului și 600.000 consumului de alcool.

Analiza s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesată în categoria agenților „cancerigeni pentru oameni (Grupa 1)”. Acest clasament a fost stabilit pe baza unor „indicații suficiente potrivit cărora consumul de carne procesată poate duce la cancer colorectal la oameni”.

Însă cercetătorii spuneau atunci și că încă „nu se știe bine cum carnea roșie și carnea procesată cresc riscul de cancer”. De asemenea, autorii studiului nici nu recomandau o alimentație vegetariană.