Studiu. O nouă metodă de renunțare la fumat propusă de cercetători

Un grup de cercetători de la Universitatea din Auckland a reușit, prin intermediul unui studiu, să demonteze ipoteza conform căreia persoanele care trec la țigări cu mai puțină nicotină vor fuma mai mult, pentru a ajunge la același nivel ca înainte.

În urma studiului, cercetătorii din Noua Zeelandă au ajuns la concluzia că reducerea conținutului de nicotină din țigări ar avea beneficii imense.

Printre altele, ar putea fi o soluție pentru actualii fumători prin care să scăpe de dependența de tutun. În plus, cercetătorii sunt de părere că țigările cu un nivel slab de nicotină nu vor mai produce dependență nici la cei care fumează pentru prima dată sau ocazional.

„Abordarea noastră își dorește să întrerupă legătura dintre dependența de nicotină și utilizarea tutunului ars, ceea ce are efecte dăunătoare pentru sănătate”, explică profesorul Chris Bullen, unul dintre autorii studiului.

Potrivit unor studii realizate în țara noastră, fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește, potrivit un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Potrivit sondajului, 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.

Potrivit unor statistici prezentate de Ministerul Sănătății, 42.000 de români mor, anual, din cauza fumatului și peste 50% dintre adolescenți cu vârste între 15 și 17 ani au fumat cel puțin o dată.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care țigările cu arome vor fi interzise. Este vorba despre transpunerea unei directive europene din domeniul tutunului.

Țigările cu arome vor dispărea la 30 zile după publicarea în Monitorul Oficial a legii. Cele mentolate urmează să nu se mai comercializeze începând cu 2019.

Începând cu data intrătii în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de țigări conform unor noi reguli. Pachetele vor avea imagini grafice cu pericolele fumatului, pe ambele fețe, pe 65% din suprafață.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă mai jos, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Alte articole pe aceeași temă:

Fumatul ar putea fi interzis și în mașinile personale

Bătălia medicilor cu Hollywood-ul: Tinerii se apucă de fumat după ce văd în filme