Studiu: Nu există nicio legătură între vaccinul Pfizer și decesele de după vaccinare

Sursa: RoVaccinare / Facebook

Autoritatea care se ocupă de reglementarea medicamentelor în Uniunea Europeană a transmis că a studiat decesele raportate după vaccinarea cu serul celor de la Pfizer și BioNTech și au concluzionat că nu există nicio legătură între vaccin și pierderea de vieți.

Agenția Europeană a Medicamentelor spune că a examinat decesele înregistrate de la debutul campaniei de vaccinare, inclusiv cazul unor persoane în vârstă, şi „a ajuns la concluzia că datele nu arată o legătură între vaccinarea cu Comirnaty (denumirea comercială a vacconului) şi că aceste cazuri nu ridică probleme de siguranţă”, potrivit unui comunicat de presă.

În prima sa actualizare pe tema siguranţei vaccinului de la debutul în decembrie al campaniei de vaccinare în Uniunea Europeană, EMA a ajuns la concluzia că datele „sunt conforme cu profilul de securitate cunoscut al vaccinului şi că nu a fost identificat niciun alt nou efect secundar”, relatează Agerpres.ro.

Semnalările unor ocazionale reacţii alergice grave nu depăşesc ceea ce se descoperise deja referitor la acest „efect secundar cunoscut”, a adăugat agenţia.

Avantajele Comirnaty în prevenţia COVID-19 continuă să prevaleze asupra tuturor riscurilor şi nu există nicio schimbare de recomandare în ceea ce priveşte utilizarea acestui vaccin, a precizat EMA.

Mai multe ţări, printre care Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda şi Suedia, au semnalat decese în rândul persoanelor cărora le-a fost administrat vaccinul dezvoltate de compania Pfizer şi laboratoarele germane BioNTech, fără să fie stabilită nicio legătură directă cu vaccinul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.