Studiu îngrijorător. Câți elevi din România consumă alcool și fumează

FOTO: rebcenter-moscow/Pixabay.com
FOTO: rebcenter-moscow/Pixabay.com

Elevii din România încep să bea de la 13 ani și sunt printre adolescenții care consumă cele mai mari cantități de alcool din UE, potrivit unui studiu. Potrivit sondajului sociologic, peste 80% dintre elevii români consumă alcool, iar 7% s-au intoxicat cu alcool.

Aceștia încep să bea în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme. De asemenea, elevii sunt și mai consumatori de tutun. Potrivit cercetării, 5% dintre elevii români fumează, în timp ce media în Europa este de 3%, potrivit Digi24.ro.

Potrivit unei informări a Institutului Național de Sănătate Publică, care citează studii internaționale, „consumul de alcool la copii și adolescenți afectează regiunile creierului care controlează gândirea, emoțiile și comportamentul. Consumul de alcool este asociat cu: afectarea memoriei, atenției, judecății și capacității de a lua decizii și proastă coordonare a mișcărilor.

Consumul de alcool produce tulburări de comportament și impulsivitate, care pot afecta relațiile cu cei jur și capacitatea de face față situațiilor dificile. Consumul de alcool este un factor de risc pentru accidente, violență , viol, scandaluri, probleme cu poliția. Unul din 4 decese la bărbații de 15-29 ani și unul din 10 decese la femei sunt din cauza alcoolului.

Potrivit INSP, consumul de alcool afectează abilitatea de a dezvolta relații sociale armonioase și de a face față situațiilor dificile. Tinerii aflați sub influența alcoolului au un risc mai mare de comportament sexual nepotrivit (sex neprotejat, infecții cu transmitere sexuală, sarcină nedorită).

Consumul de alcool frecvent și în cantitate crescută este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Riscul de a deveni dependent de alcool este 4 ori mai mare pentru cei care beau de la vârsta de 15 ani față de cei care beau după de 20 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.