Studiu: Două doze de Pfizer sau AstraZeneca sunt eficiente și în fața variantei Delta

Foto: Pixabay

Persoanele care au primit schema completă de vaccinare cu serurile produse de Pfizer sau AstraZeneca oferă aproape la fel de multă protecție împotriva tulpinii Delta a coronavirusului pe cât o făceau în fața versiunii dominante Alpha.

Studiul publicat în New England Journal of Medicine și citat de agenția Reuters arată că o singură doză de vaccin nu este eficientă în fața versiunii Delta a coronavirusului, care este acum dominantă la nivel mondial.

Potrivit documentului, două doze de vaccin Pfizer previn în 88% din cazuri apariția bolii cu simptome, față de 93,7%, în ceea ce privește varianta Alpha.

Pe de altă parte, schema completă de imunizare cu AstraZeneca are o eficiență de 67% în fața tulpinii Delta, față de 74,5% în cazul versiunii originale a coronavirusului.

”Au fost observate doar diferențe modeste în eficiența vaccinului când comparăm infectările cu Delta și cu Alpha la cei care s-au vaccinat cu ambele doze”, au transmis cercetătorii Ministerului Sănătății din Anglia.

În ceea ce privește infecțiile simptomatice, o singură doză de vaccin este eficientă doar în proporție de 36%, în cazul Pfizer, respectiv 30% – AstraZeneca.

Autorii studiului recomandă creșterea numărului de persoane imunizate cu ambele doze, în special în rândul persoanelor vulnerabile la infecția cu coronavirus.