STUDIU. Dieta vegetariană crește riscul de accident vascular cerebral

FOTO: RitaE/Pixabay.com
FOTO: RitaE/Pixabay.com

Dietele vegane și vegetariene sunt asociate unui risc redus de boli cardiovasculare, însă ar putea crește posibilitatea declanșării unui accident vascular cerebral, arată un studiu efectuat în Marea Britanie pe parcursul a 18 ani. Concluziile au fost publicate în British Medical Journal.

Cercetarea, realizată de specialiști ai Universității Oxford, arată că persoanele care au adoptat dietele vegană şi vegetariană prezintă o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă în comparaţie cu cele care consumă carne. Cei care mănâncă doar peşte și legume au un risc de afecţiuni cardiovasculare redus cu 13% în faţă de cele care consumă carne.

Dar, potrivit oamenilor de știință, vegetarienii și veganii prezintă un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale în comparație cu persoanele care consumă carne. O cauză este că nu au un aport suficient de vitamine.

Câte calorii are o felie de pizza

Calorii omletă 2 ouă

Au fost analizate 48.188 de persoane care nu aveau în antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale la începutul studiului. Grupul a fost împărţit în consumatori de carne (24.428 de persoane), consumatori de peşte dar nu şi alte tipuri de carne (7.506 persoane) şi vegetarieni (16.254 persoane).

În cei 18 ani au fost 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice și 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.

Câte calorii are un măr

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că oamenii care au avut o dietă bazată pe pește și legume au prezentat o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare în comparaţie cu cei care consumau carne, în timp ce vegetarienii şi veganii înregistrau o reducere cu 22% a acestui risc.

Câte calorii are un ou fiert tare

„Am observat procente mai scăzute ale bolilor cardiace ischemice la persoanele consumatoare de peşte şi la vegetarieni în comparaţie cu cele care consumau carne, ceea ce pare să se datoreze cel puţin parţial unui index de masă corporală mai scăzut şi a incidenţei mai mici a tensiunii arteriale ridicate, nivelului mărit al colesterolului şi diabetului”, au concluzionat cercetătorii.

Studiul a identificat, însă, o creştere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral la vegetarieni şi vegani în comparaţie cu persoanele care consumă carne.

„Vegetarienii şi veganii prezintă niveluri mai scăzute ale mai multor substanţe nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esenţiali şi acizi graşi polinesaturaţi n-3), iar diferenţele observate la unii dintre aceşti factori nutritivi ar putea contribui la aceste asociaţii”, se arată în concluziile studiului.

FOTO: RitaE/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.