STUDIU. COVID-19 nu este afecțiune respiratorie, ci vasculară

pacient covid spital
Pacient internat la terapie intensivă. Foto: Governo do Estado de São Paulo / Wikipedia

O echipă de cercetători de la Universitatea din San Diego și Institutul Salk susține că boala provocată de SARS-CoV-2, COVID-19, este o afecțiune vasculară și nu una respiratorie, așa cum se credea până acum.

Această nouă teorie ar explica formarea de cheaguri în cazul unor pacienți, dar și alte manifestări care nu sunt simptome specifice unei boli respiratorii. Studiul, publicat în „Circulation Research”, arată cu precizie cum distruge virusul celulele sistemului vascular.

Cercetătorii au studiat cum virusul atacă sistemul circulator sau vascular. Proteina S a virusului atacă celulele receptoare ACE2 din corp, distrugând mitocondriile responsabile cu generarea energiei celulelor. Astfel, este afectat țesutul endotelial care protejează vasele de sânge.

Asta se observase deja, dar ceea ce nu se cunoștea până acum era mecanismul exact și rolul proteinei S. Această proteină stă, de altfel, la baza tuturor vaccinurilor aflate în uz în prezent.

Cercetătorii au creat un pseudo-virus având numai proteina S, nu și celelalte componente ale SARS-CoV-2. Oamenii de știință au vrut să demonstreze că această proteină este suficientă pentru a cauza boala.

Efectele asupra sistemului respirator sunt, de fapt, consecința inflamării țesutului vascular din plămâni.

Aceste concluzii la care au ajuns medicii nu schimbă însă în mod dramatic posibilitățile de tratament pentru cazurile cele mai severe. Tratamentele antitrombotice nu s-au dovedit a fi eficiente în mod deosebit și de aceea ar fi recomandabil ca accentul să fie pus pe inflamația cauzată de răspunsul imun, spun cercetătorii care au participat la studiu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.