Studiu: Copiii care folosesc tabletele sau telefoanele încep să vorbească mai târziu

Tabletele pot avea efecte nefaste asupra dezvoltării vorbirii la copii (foto Flickr / Venturist)
Tabletele pot avea efecte nefaste asupra dezvoltării vorbirii la copii (foto Flickr / Venturist)

Copiii care sunt lăsați să folosească dispozitive electronice portabile cu ecran încep să vorbească mai târziu, potrivit unui studiu realizat de pediatrii americani.

Potrivit cercetării, copiii cu vârste cuprinse între șase luni și doi ani care folosesc tablete, telefoane inteligente sau jocuri electronice încep să vorbească mai târziu. Cu cât petrec mai mult timp cu aceste dispozitive, decalajul crește.

”Este primul studiu care examinează legătura dintre dispozitivele media mobile și întârzieri în comunicare la copii”, a declarat dr. Catherine Birken, pediatru la Spitalul pentru Copii din Toronto și coordonator al studiului.

”Am descoperit o potențială problemă, dar cred că rezultatele ar trebui privite cu temperație, deoarece este doar o primă privire asupra situației”, a adăugat Birken, citată de Fox.

La studiu au participat aproape 900 de copii. Părinții au raportat cât timp petrec micuții folosind ecranele mobile în fiecare zi la vârsta de 18 luni. Cercetătorii au măsurat și dezvoltarea limbajului acestora la aceeași vârstă.

Douăzeci la sută din copiii petrec în medie 28 de minute pe zi folosind tabletele sau telefoanele. La fiecare 30 de minute în plus petrecute cu ochii în ecran, riscul de întârziere a vorbirii crește cu 49 la sută.

Pediatrii nord-americani le recomandă părinților să nu le permită accesul copiilor de sub 18 luni la telefoane sau tablete în afară de momentele când participă la teleconferințe cu familia.

Aproape 40 la sută dintre copiii cu vârste de sub 2 ani au folosit un dispozitiv mobil, potrivit unui studiu realizat în 2013. Specialiștii cred că proporția actuală este mult mai mare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.