Studiu. Ce efecte secundare are a treia doză de vaccin Pfizer

vaccin covid coronavirus
Vaccinarea și respectarea restricțiilor sunt singurele căi prin care putem ieși din pandemie, consideră cercetătoarea Anca Botezatu. Foto: Reckmanns / pixabay.com

Un sondaj realizat în Israel arată că majoritatea persoanelor care au primit a treia doză de vaccin de la Pfizer împotriva COVID au simțit efecte secundare similare sau mai puține decât au avut după ce au primit a doua doză.

În urmă cu aproximativ 10 zile, Israelul a început să administreze un rapel cu a treia doză persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, ca parte a eforturilor de încetini răspândirea variantei Delta, care este contagioasă. Aceasta a transformat practic Israelul într-un spațiu de testare pentru a treia doză înainte de aprobarea sa de către Food and Drug Administration SUA.

Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit, a declarat duminică că a administrat a treia doză de vaccin Pfizer / BioNTech la peste 240.000 de persoane.

Aproximativ 4.500 de israelieni, care au primit rapelul în perioada 30 iulie – 1 august, au răspuns la întrebări şi au fost incluse în sondaj.

Un procent de 88% din participanţii la sondaj au declarat că, în zilele de după primirea celui de-al treilea vaccin, s-au simţit „similar sau mai bine” comparativ cu ceea ce au simţit după administrarea celei de-a doua doze.

Un procent de 31% au raportat unele efecte secundare, cel mai frecvent declarată fiind senzaţia de durere în zona injectării.

Aproximativ 0.4% au spus că s-au confruntat cu dificultăţi de respiraţie, iar 1% că au solicitat tratament medical din cauza unuia sau mai multor efecte secundare.

Ran Balicer, director responsabil cu inovare în cadrul Clalit, a afirmat că, deşi rezultatele sunt „iniţiale şi auto-raportate”, ele permit o comparaţie a efectelor secundare cu a doua doză şi „aceasta indică că, în majoritatea cazurilor, ele sunt similare sau mai puţine în cazul rapelului”.

„Deşi nu avem încă cercetări pe termen lung cu privire la eficacitatea şi siguranţa celei de-a treia doze de rapel, pentru gestionarea riscurilor personale ale persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, aceste constatări continuă să indice beneficiul unei imunizări acum, împreună cu un comportament atent în rândul adulţilor şi evitarea întâlnirilor în spaţii închise”, a spus Balicer.