Studiu. Ce aleg moldovenii între Rusia și Uniunea Europeană

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Un barometru de opinie publică realizat în Republica Moldova arată că basarabenii ar prefera, în detrimentul Uniunii Europene, Uniunea Vamală Euroasiatică condusă de Rusia.

Mai bine de jumătate s-au pronunțat pentru o relație economică mai bună cu Uniunea Vamală, în timp ce 32% au spus că ar fi bine ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, potrivit unimedia.info.

Uniunea Vamală Euroasiatică, înființată de Rusia, este o asociere cu Belarus și Kazahstan. Printre măsurile luate între aceste state, se numără și eliminarea taxelor vamale în comerț și introducerea unui sistem uniform de impozitare a importurilor.

În ceea ce privește politica, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) este preferat de 16% din moldoveni, Partidul Comuniștilor (PCRM) are 11,3% în sondaje, Partidul Liberal (PL) – 11,1%, iar Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 7,1%.

De asemenea, același sondaj mai arată că 75% dintre moldoveni cred că țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită, sunt îngrijorați de tensiunile din estul Ucrainei, iar 20% se tem de posibilitate izbucnirii unui război în zonă.

Sondajul a fost realizat de Institutul de Politici Publice și CBS-AXA și a fost finanțat de Fundația Soros Moldova. Cercetarea a fost efectuată în perioada 28 martie – 7 aprilie, în 85 de localități, pe un eșantion de 1.104 persoane și are o marjă de eroare de +/-3%.