AcasăPoliticăSTS a răspuns la acuzațiile AUR despre o presupusă fraudă la alegeri

STS a răspuns la acuzațiile AUR despre o presupusă fraudă la alegeri

-

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a răspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusă fraudă la alegeri. STS arată că „sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale” și anunță că a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic.

Comunicatul STS:

STS își reafirmă angajamentul pentru organizarea proceselor electorale într-un climat de transparență. În lumina acestui angajament, STS a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic în contextul desfășurării alegerilor din data de 18 mai 2025.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat toate cerințele operaționale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025.

Sistemele și aplicațiile informatice destinate verificării dreptului de vot și prevenirii votului ilegal (ADV), monitorizării prezenței în secțiile de votare (SIMPV) și centralizării datelor din procesele-verbale (SICPV) au fost certificate de către Autoritatea Electorală Permanentă și îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale.

Infrastructura de comunicații și tehnologia informației suport pentru alegeri este funcțională, iar echipele de specialiști ale STS au pus în aplicare măsuri proactive de prevenire și contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică. Echipamentele de tehnologia informației, de telecomunicații și de securitate cibernetică au fost configurate pentru a funcționa în parametri optimi.

Pentru a asigura trasabilitate și integritate, semnăturile datelor anonimizate sunt ancorate în rețeaua națională de blockchain, compusă din 9 noduri aflate în administrarea unor instituții naționale, altele decât STS, și integrată cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european.

Și cu ocazia scrutinului organizat în data de 18 mai 2025, pe portalul de transparență Prezenta.roaep.ro, toți cei interesați vor putea vedea în timp real datele privind prezența la vot, dar și rezultatele cumulate, imediat după închiderea secțiilor de votare și pe măsură ce sunt transmise și centralizate procesele-verbale din secțiile de votare sau din birourile electorale.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ionuț Fantaziu
Ionuț Fantaziuhttp://www.greatnews.ro
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.

RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

Grupul „Vouă”. Naşterea şi rătăcirea umorului inspirat „din viaţă şi din...

0
Gabriel Radu, „Mustăciosul de la Vouă”, aşa cum a rămas în memoria oamenilor, a scris sute de momente comice ale grupului „Vouă”, după 1995....

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...