Strigătul disperat al românilor exasperați de imunitatea politicienilor: „Ăștia ce sunt, extratereștri?”

Protest împotriva folosirii imunității parlamentarilor ca scut în fața legii, în Piața Universității din București. Foto: Andreea Dogar

Peste 100 de oameni au protestat aseară în Piața Universității din București, nemulțumiți că senatorii au votat împotriva ridicării imunității senatorului PSD Dan Șova, anchetat de procurorii DNA într-un dosar de corupție.

Manifestanții s-au strâns în jurul orei 18:00 la fântâna de la Universitate, având cu ei pancarte, steaguri și coli de hârtie cu mesaje precum „Șova judecat!”, „Nu șovăim, vrem drepatate!”, „Eu nu șovăiesc”, „Parlament penal, marș la tribunal”, „Mai devreme sau mai târziu Dan ș-o va lua”, „Nu mai șovăiți justiția” sau „Mai lăsați-mă cu Constituția”, mesajul din urmă fiind o aluzie la replica senatorului Florina Jipa adresată jurnaliștilor în momentul în care au întrebat-o de ce votul în cazul lui Dan Șova nu s-a făcut conform legii fundamentale.

Protestatarii au cerut alegeri anticipate și au scandat lozinci împotriva Parlamentului și a Guvernului:

“Anticipate!”
„Nu se mai poate!”
„Parlament penal, marș la tribunal!”
„Dacă taci din gură, penalii te fură!”
“DNA, curăță politica!”
„PSD, ciuma roșie!”
„Jos, Ponta, jos, ești un mincinos!”
„Ponta, nu uita, o să mergi la DNA!”
“Rușine, rușine, rușine să vă fie!”
“Hoții!”
“Parlament de comuniști și de securiști!”
“La pușcărie, Guvernul la pușcărie!”
“Fără imunitate!”

Marian Moroșanu, unul dintre manifestanții adunați în centrul capitalei, a declarat că își dorește ca președintele Klaus Iohannis să ia măsuri ferme împotriva corupților și „să dizolve Parlamentul”: “Cu mâinile curate în Parlament. Alți parlamentari, nu ăștia penali. Ăștia ce sunt, extratereștri? Așa cum cere legea, parlamentarii nu sunt superiori oamenilor normali. Iohannis, dă-i afară pe toți, du-i la DNA. Iohannis când a venit în Piața Universității când a câștigat a promis multe, ia să vedem”.

imunitate
Protestatarii au fost înfuriați de hotărârea Senatului de a nu îi ridica imunitatea lui Dan Șova. Foto: Andreea Dogar

„Le-a fost o frică de moment. S-a reinstaurat frăția lupilor”

George Baciu din București, în vârstă de 40 de ani, a arătat că a ieșit în stradă ca să protesteze „împotriva deciziei Senatului de a-l face scăpat pe Dan Șova”: „Sincer, nu m-am așteptat, credeam că o să le fie suficient de frică de opinia publică. În noiembrie [după alegeri – n.r.] le-a fost frică, dar o frică de moment. După aceea s-a reinstaurat frăția lupilor”.

„Fie se va crea o presiune politică suficientă pe politicieni ca să ridice imunitatea sau un referendum, să se schimbe legea sau măcar să se schimbe ei”, a continuat el.

imunitate
„Mai lăsați-mă cu Constituția!” are șanse mari să intre într-o antologie a celor mai neinspirate replici ale politicienilor români, alături de „Măi, animalule!”. Foto: Andreea Dogar

De profesie avocat, Marilena Boboc din București s-a arătat indignată de votul din Senat: „Ne nemulțumește că nu-i arestează pe derbedeii ăștia, pe Șova și pe Vosganian. Să-i aresteze și să le ia ce-au furat, să-i scoată din funcții, asta vrem, că d-aia au murit copii de 15-16-17 ani aici, la Revoluție. Asta vrem”.

Potrivit avocatei în vârstă de 59 de ani, condamnarea corupților nu rezolvă total problema. Statul ar trebui să recupereze banii furați și să îi investească acolo unde România are mari hibe: „Tot ce le confiscă să fie transparent. Nu că îi bagă în bugetul statului și îi fură altul. Lunar să anunțe: am luat de la Voiculescu 60 de milioane de euro, am plătit, am făcut, am operat 500 de copii de inimă etc…copiii mor pe capete în spitale, să se vadă exact”.

„Clasa politică ne fură de 25 de ani. În ultima perioadă vedem tragedia politică a României. De ce nu li se blochează afacerile, conturile?”, a spus o altă participantă la miting.

imunitate
Peste 100 de persoane au protestat aseară în București, în urma votului din Senat care l-a salvat pe Dan Șova. Foto: Andreea Dogar
imunitate
Protestatară din Piața Universității. Foto: Andreea Dogar

„Dacă cade Șova, cade și Ponta”

Poetul Dan Iancu din București, în vârstă de 58 de ani, a explicat că este nemulțumit de poporul român care i-a votat pe politicienii de astăzi din Parlament, care „se dovedesc a fi infractori”. Însă în opinia lui „cei mai vinovați sunt cei care sunt cinstiți și nu se bagă în politică pentru că se murdăresc”: „Eu sunt de vină, și dumneavoastră sunteți de vină. Și uite-așa ne-o luăm cu toții”.

„Imunitatea se dovedește a fi o apărare pentru penali, nu are ce căuta, sub nicio formă, în niciun parlament din lumea asta. Povestea asta cu mirul … am transformat totul într-o circotecă. De Buna Vestire povestea asta se cheamă luarea numelui Domnului în deșert”, a mai spus el.

imunitate
Protest împotriva folosirii imunității parlamentarilor ca scut în fața legii, în Piața Universității din București. Foto: Andreea Dogar

Și Augustina Alecsa, de profesie psiholog, a apreciat că imunitatea ar trebui să existe numai pentru declarațiile politice, nu ca protecție în fața anchetelor procurorilor. „Pentru faptele penale nu doresc nicio imunitate! Egalitate în fața legii!”, a spus protestatara în vârstă de 43 de ani.

imunitate
Protestatarii au cerut alegeri anticipate și curățarea Parlamentului de corupți. Foto: Andreea Dogar
imunitate
Protestatar din Piața Universității. Foto: Andreea Dogar

În noiembrie anul trecut, Andrei Ruse, un tânăr scriitor de 30 de ani din București, a crezut că parlamentarii vor începe o curățare a clasei politice: „Am crezut că pornește o schimbare cât de cât și acum se demonstrează că nici măcar nu mimează. Atunci păreau speriați și cred că trebuie să le reamintim nemulțumirile”.

“Sunt împotriva imunității. Și asta mi-a pus capac, s-a atins un punct sensibil. Mi s-a părut că s-a făcut într-o bătaie de joc”, a completat el.

În schimb, Tiberiu Sofronie, un IT-ist 32 de ani din București, a declarat că se aștepta ca politicienii să nu își respecte promisiunile făcute toamna trecută: “La început au fost 2-3 voturi [de ridicare a imunității – n.r.], am fost surprins plăcut, apoi și-au dat arama pe față. Da, mă așteptam să facă front comun cu Șova. Dacă cade Șova, cade și Ponta”.

imunitate
„Nu șovăim, vrem dreptate”, au spus protestatarii. Foto: Andreea Dogar

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Șova a scăpat de cătușe cu mir și rugăciune. Azi, Dumnezeu a fost senator
Politicienii și Dumnezeu. Cum îl descoperă brusc pe Cel de Sus când ajung în fața justiției
În pat cu dușmanul. Fuga dintr-o închisoare fără gratii, după 24 de ani