Stilul scandinav, ce este și cum poate fi adus în locuința ta

De câțiva ani, stilul scandinav a trezit un real entuziasm printre amatorii de decorațiuni. Mai mult decât un stil, este aproape un mod de viață, venit din țările nordice, în care rigoarea rimează cu simplitate, eficiență și fiabilitate. De aici liniile curate, inspirate de natura înconjurătoare, alegerea accesoriilor, culorilor, iluminatului, a mobilierului sau a materialelor. Iată așadar câteva idei care te pot ajuta să îți transformi casa în stil scandinav.

Scurtă istorie

Stilul scandinav s-a născut în anii 1930, când cinci țări ce formau o adevărată entitate culturală, artistică și decorativă, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia și Islanda, decid să aibă o abordare nouă, comună asupra designului de interior. Scopul a fost oferirea unui stil funcțional și simplu, care să vină cumva în antiteză cu elementele ce uneau aceste țări: ierni aspre, lumină difuză, zile scurte. De aici dorința de a se concentra pe interiorul casei, pentru a trăi momente fericite și pentru a se simți bine în ea. Pe scurt, stilul combate duritatea lumii exterioare și cultivă lumea interioară, creând o bulă de confort în propria casă.

Materiale importante

Pădurile acoperă mari zone în țările scandinave, prin urmare designul și meșteșugurile locale se bazează mult pe lemn. Pin, brad, mesteacăn, dar și stejar, mahon, tec, ratan și răchită. De la parchet, decorațiuni, până la mobilier, lemnul este un element comun. Alege modele deosebite de parchet, în culori deschise, calde, care vor da un plus de personalitate încăperii. Sticla, ceramica și metalul sunt preferate pentru aspectul lor minimalist și lejer. În ceea ce privește țesăturile, lâna, bumbacul sau inul sunt alese pentru aspectul lor natural. Un covor din piele sau blană, o pătură din lână naturală moale, aruncată pe o canapea, lenjerii de pat sau perdele vaporoase din in, totul completează perfect aspectul scandinav al unei camere.

Culorile și modelele principale

Stilul scandinav este recunoscut în primul rând prin gama cromatică pe care o propune: mult alb, bej, griuri reci, pasteluri mai mult sau mai puțin vii, foarte rar negru. Modelele favorizate sunt formele geometrice și cele grafice. Designul scandinav favorizează liniile drepte, cu colțuri, sunt incluse peste tot și pot fi combinate fără moderație, mai ales în ceea ce privește obiectele de mobilier.

Lumina

Aici, albul este baza pentru a revopsi pereții, tavanele, de ce nu, chiar și podelele. Spațiul casei tale va deveni dintr-odată mai mare. Pentru a rupe aspectul oarecum steril, vom alege accesoriile și mobilierul potrivit. Obiectele de iluminat sunt importante. Mizează, de exemplu, pe grupuri de suspensii, deasupra unei mese. Îndrăznește să amesteci stilurile de lămpi. Alege o lustră mare din ratan sau răchită, combinată cu lampadare din metal cu lumină caldă. Nu uita de lumânări sau ghirlandele luminoase. Toate vor spori efectul de cămin primitor.

Mobilierul

Inspirat de mișcarea Bauhaus din anii 1920 și 1930, stilul scandinav favorizează mobilierul elegant, practic, ce ocupă puțin spațiu. Alegem deci, un mobilier cu linii simple, pure, organice și naturale, din lemn deschis la culoare sau de un alb odihnitor. Revine în actualitate și mobila de la mijlocul secolului (din anii 1950). Pentru un plus de autenticitate, poți alege mobilier cu design retro. Este momentul să pui în valoare măsuța veche de cafea a bunicii sau dulapul găsit la un târg de antichități căruia nu-i găseai locul în casă, dar nu te-a lăsat inima să nu-l cumperi. Fotolii și scaune tapițate, o canapea cu linii rotunjite și picioare de lemn sunt o alegere perfectă pentru locuința ta.

Sosit tocmai din țările nordice, stilul scandinav continuă să ne seducă de câțiva ani. Și este evident de ce: este frumos, funcțional, simplu și liniștitor. Stilul scandinav este, în primul rând, un mod de a trăi. Călduros, primitor, ne învăluie casele într-o atmosferă liniștitoare și senină în care ne face plăcere să trăim frumos.

Sursa foto: Shutterstock

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.