Știi ce pui pe masă. Cum să-ți crești singur hrana curată

Foto: Shutterstock

Află primii pași în creșterea cu succes a puilor de carne sau ouă, pentru masa familiei tale.

Carnea de pui nu va ieși prea curând din topul preferințelor românilor. Dar tot mai mulți încep să renunțe la puii de crescătorie în favoarea celor crescuți liber. Cunoscuți sub numele de ”pui de țară”, aceștia sunt apreciați pentru carnea mult mai gustoasă. Din ce în ce mai populare în rândul micilor gospodării sunt rasele de pui cu creștere rapidă. Iată care sunt diferențele dintre acestea și rasele cu creștere lentă și ce ar trebui să știi, dacă vrei să le îngrijești în mod corect.

Există diferențe mari între îngrijirea raselor de tip ”broiler”, cu un ritm de creștere accelerat, față de rasele cu creștere lentă. De exemplu, un pui de găină de tip broiler poate ajunge chiar și la două kilograme, în numai șase-șapte săptămâni. Asta, în timp ce rasele pure normale ating greutatea respectivă abia după 20-21 de săptămâni. Un astfel de ritm de creștere poate pune probleme puilor, dacă nu sunt îngrijiți corect. 

Alege rasa potrivită de pui

Așa cum arătam mai devreme, o rasă de găină de carne cu creștere lentă va da altă savoare supelor tale. Dar cum începe tot procesul? Am fi tentați să spunem ”cu achiziția puilor”, dar acesta e de-abia al doilea pas. 

Primul pas în creșterea găinilor ar fi să le asiguri condițiile necesare de igienă și trai. În gospodăriile de la țară, vei vedea că găinile stau libere în curți sau grădini, uneori împreună cu alte animale, în condiții, de multe ori, nu tocmai… curate. 

Un sistem mai bun decât cel tradițional este modul de creștere semi-intensiv. Îl poți pune în practică dacă ai sub o sută de găini. Comparativ cu sistemul tradițional, sau cel intensiv, acest sistem îți aduce beneficiile unui consum mai mic de furaje, o mai bună stare de sănătate a găinilor, avantajul unui spațiu mare de mișcare și o calitate excelentă a cărnii sau a ouălor. Un astfel de sistem necesită trei lucruri: un adăpost cu o capacitate de cel mult cinci-șapte găini pe metru pătrat, condiții mai bune de creștere (căldură, ventilație, apă curată) și completarea rațiilor de hrană furajeră.

Cumpără de la crescătorii certificate

Al doilea pas este, bineînțeles, achiziția găinilor. Cumpără pui de o zi certificați, sănătoși, de la ferme sau magazine autorizate și cu o bună reputație. În acest fel, vei sta liniștit în privința documentelor lor, a vaccinurilor efectuate și a stării de sănătate. Poți alege să cumperi rase de carne sau pentru ouă.

Discută cu specialiștii crescătoriei pentru a afla toate detaliile necesare despre furajele cu care să-ți hrănești viitoarele găini, sau despre echipamentele pe care trebuie să le folosești în fiecare dintre etapele de creștere, în funcție de obiectivul ales. Ce trebuie să știi despre cele trei mari tipuri de pui:

  • Creșterea puicuțelor ouătoare reprezintă o alternativă la ouăle din supermarketuri. O asemenea rasă de păsări îți poate oferi peste 300 de ouă pe an, în condițiile potrivite. Producția e stimulată de temperaturile constante și lumina potrivită.
  • Rasele mixte sunt potrivite pentru gospodarii ce caută un echilibru între cantitatea de carne și producția de ouă. Sunt des întâlnite în majoritatea gospodăriilor românești. Una dintre rasele cunoscute, Hubbard, poate avea și păsări de opt kilograme.
  • Rasele pentru carne pot ajunge la dezvoltarea deplină foarte rapid, în doar 45 de zile, sau pot avea un ritm de creștere lentă. Acestea reprezintă o sursă excelentă de carne sănătoasă și gustoasă pentru familia ta.

Prima lună de viață a puilor este esențială pentru o dezvoltare armonioasă. Încearcă să eviți diferențele mari sau bruște de temperatură și asigură un program fix de lumină în încăperea în care aceștia cresc. Reține: asigurarea unui trai bun pentru păsările tale îți va aduce numeroase satisfacții: productivitate crescută de ouă sau, dacă preferi rasele de carne, o sursă mai sănătoasă de proteine.

 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.