Știați de Transfăgărașanul din Bistrița? Cum poți ajunge într-unul dintre cele mai frumoase locuri din România

Drumul spre stațiunea Colibița este proaspăt asfaltat. Foto: Captură Youtube

Drumul care duce către lacul Colibița a fost reabilitat cu bani europeni, iar potențialul turistic al zonei montane a Bistriței-Năsăud este subapreciat, spun reprezentanții autorităților locale.

Transfăgărașul din Bistrița urcă spre stațiunea Colibița, unde este, potrivit măsurătorilor, cel mai curat aer din România.

”Un mic Transfăgărășan de Bistrița, da, iar cei care vin aici pot să se bucure de el, sunt curbe uimitoare atât din drumul care vine de la Prundul Bârgăului, cât și pe drumul Blajului, pe cealaltă variantă a drumului, care merge înspre Mureșenii Bârgăului și Tiha”, a declarat, pentru Digi24, Bogdan Ivan, senator de Bistrița.

”Aici era un drum îngust, rău și construit prin anii 1970 când s-a construit barajul de la Colibița în 60-70, deci asta era. S-au săpat foraje până la 25-30 de metri adâncime, sunt câteva sute de piloni, vreo 300 de piloni, din beton armat, care fixează drumul împotriva alunecărilor de teren. În schimb, în cealaltă parte, în zona versantului, s-a tăiat în versant, s-a rupt din versantul de piatră și pentru faptul că există riscul să cadă pietre mai departe, s-a stabilizat cu plasă stabilizatoare, s-a dat și cu un strat de amorsă din ciment care să stabilizeze acolo pietrele și putem spune că prin această investiție, siguranța este ca și în Elveția”, a adăugat acesta pentru sursa citată.

Odată cu renovarea drumului, mai multe pensiuni turistice au apărut în zonă, iar turismul pare să prindă avânt.

”Ne aflăm în stadiul în care și acest ultim tronson de drum din poarta Transilvaniei să fie gata undeva până anul viitor, iar în primăvară se pregătește un prim strat de astfalt”, a concluzionat senatorul bistrițean.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.